Näkökulma: Kirkossamme kohti uutta aikaa

KIRKOLLISKOKOUS 7.-10.5.2019. Nuorten vaikutusmahdollisuudet, hallinnon keventäminen, kummiasia ja hiippakuntarajojen tarkistaminen – mm. näitä uutta aikaa kohti vieviä asioita käsiteltiin kevään kirkolliskokouksessa. 

Kirkolliskokousviikko alkoi jumalanpalveluksella Maarian kirkossa. Oulun piispa Jukka Keskitalo saarnasi Hyvän paimenen sunnuntain teksteistä. Kokouksen avaussanoissa arkkipiispa Tapio Luoma nosti esille kolme tärkeää asiaa; koti, uskonto ja isänmaa. Suomea ja suomalaisuutta unohtamatta vuorovaikutus on tärkeää myös muiden kotien, uskontojen ja isänmaiden kanssa.

Istuntoviikolla oli monia tärkeitä asioita niin seurakuntaelämän kuin koko kirkon kannalta. Seurakuntia läheisesti koskettava asia oli kirkkohallituksen esitys nuorten vaikuttamismahdollisuuksien kehittämisestä. Aloitteen mukaan seurakunnat velvoitetaan perustamaan nuorten vaikuttamisryhmiä. Toivon, että näin saamme myös nuorisojäsenet seurakunnan hallintoon. Tätä tavoitetta tukivat nuoret torstai-illan keskusteluissa Turun nuorisokeskus Vimmassa.

Kirkkohallituksen valmisteluun eteni edustaja-aloite, että kastettavalle lapselle riittäisi yksi kummi. Edelleenkin suosituksena tulisi olla kaksi kummia. Muutoksen jälkeen yhdestä kummista ei enää tarvittaisi papin poikkeuslupaa.

Kirkon hallinnossa esitetään luovuttavaksi nykyisestä alistusmenettelystä. Tämä keventää hallintoa sekä selkeyttää rooleja ja toimivallan rajoja. Rippikoulun ohjesäännöstä luovuttaisiin kokonaan. Esityksessä korostetaan seurakuntien ja seurakuntayhtymien itsenäisyyttä ja toiminnanvapautta.

HallintovalioKunnan mietinnön pohjalta kirkolliskokous päätti 50 puheenvuoron jälkeen äänin 77-30, yksi tyhjä, hiippakuntarajojen tarkistamisesta vastaamaan maakuntarajoja. Olin valiokunnassa esityksen kannalla. Mietintöön sisältyi neljän jäsenen eriävä mielipide.

Tavoitteena on viranomaisten välisen yhteistyön selkeyttäminen sekä seurakuntien ja kuntien yhteistyön edellytysten turvaaminen. Lisäksi tavoitteena on saada luontevat yhteydet kolmannen sektorin toimijoihin ja maakunnallisiin viestimiin. Päätöksen mukaan Kuopion hiippakuntaan liitetään vuoden 2020 alusta Kitee ja Tohmajärvi, Pieksämäki siirtyy Mikkelin hiippakuntaan, Pyhäjärvi ja Vaala liitetään Oulun hiippakuntaan sekä Hankasalmi ja Konnevesi Lapuan hiippakuntaan.

Päätös vaikuttaa jo ensi syksynä kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuuston jäsenten vaalien ehdokasasetteluun. Ehdokaslistat muotoutuvat uuden hiippakuntajaon mukaisena. Nykyinen vaalikausi päättyy huhtikuun lopussa 2020 ja vaalit pidetään 11.2.2020.

Ensi huhtikuun lopussa päättyy myös oma kauteni kirkolliskokousedustajana. Seuraavassa kirkolliskokou-sedustajien vaalissa en ole ehdokkaana. Olen kokenut luottamustehtävän tärkeänä ja mielenkiintoisena, samoin jäsenyyden hallintovaliokunnassa, jossa nyt on valmistelussa muun muassa ohjeistus sidonnaisuuksien ilmoittamisesta.

Osaltani toivon seurakunnan luottamustehtävissä toimiville aktiivisuutta ja halua asettua ehdolle kirkon ylimmän hallinnon, ”kirkon eduskunnan” vaaliin. Samalla kiitän 12 vuoden yhteistyöstä ja luottamuksesta tässä tehtävässä.

Eevi Väistö
kirkolliskokousedustaja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.