Matkakertomus: Riiassa kulkien heräsi kiitollisuus

Nou hätä -ryhmän jäseniä kävelee kadulla Riiassa.

Nou hätä -ryhmän jäseniä Riiassa. Kuva: Jonna Nupponen

Latvian pääkaupunki Riika tervehti pääsiäisen jälkeen matkaan lähtenyttä seuruettamme kesän elkein. Tunnin lentomatkan päässä Helsingistä lomatunnelmaan johdattivat kaupungin arkkitehtuuri, kulttuurielämä, puistoalueet ja mukulakivikadut kahviloineen.

Riikaan matkusti Joensuun seurakunnassa Noljakan kirkolla kokoontuvan Nou hätä -ryhmän jäseniä ja ohjaajia. Ryhmän toiminnan yksi keskeinen periaate on ihmisyyden kunnioittaminen. Kun ihminen huolineen ja haaveineen saa kokemuksen siitä, että riittää, käy varmemmin askelin tuntemattomaankin, kuten matkaseurueelle ennestään vieraaseen Riian kaupunkiin. Saimme etsiä, kulkea harhaan, yllättyä ja onnistua – ja jakaa yhdessä sen kaiken.

Baltian suurimman kaupungin, 700 000 asukkaan Riian kaupunkikuvaa leimaa edelleen vahvasti keskiajan ja neuvostovuosien sävy. Päänähtävyys vanhakaupunki on historiallinen keskusta ja päivä ajan mittana vaatimaton, kun lähtee kokemaan alueen kirkkoja, museoita ja hallintorakennuksia.

Vanhankaupungin ohella kokemisen arvoinen on myös Baltian suurimpana rantalomakohteena mainostettu kylpyläkaupunki Jurmala. Puolen tunnin junamatkan päässä Riian keskustasta avautuu kilometreittäin Itämeren hiekkarantaa, joka ei sesonkiaikaan juurikaan häviä eteläisimmille rantalomakohteille.

Kun matkan viimeisenä iltana kokoonnuimme jakamaan ajatuksiamme matkan kulusta ja kokemuksista, heijastui ihmisten tarinoissa yksimielisyys onnistumisesta ja tyytyväisyydestä. Syntyi ymmärrys yhteisöllisyydestä, jonka arvo ei katso aikaa tai paikkaa, ja kestää niissäkin hetkissä, kun paikallisesta pikakahvista ei ole lanttukukon korvaajaksi ja paikallinen bussi huolii porukastamme kyytiin vain puolet.

Kohtaamisten ja kommellusten kolme päivää saattelivat seurueemme kotimatkalle sydän iloisena ja kiitollisena.

Jonna nupponen
Nou hätä –ryhmä

Lue lisää seurakunnan toiminnasta Noljakka-Marjala -alueella tästä.