Pääkirjoitus: Unelmien häät

Televisiossa pyörii monta monituista ohjelmaa häihin liittyen. Sohvalta on voinut seurata kuinka toisille tuntemattomat ihmiset tapaavat ensimmäistä kertaa alttarilla mennäkseen naimisiin, toisessa ohjelmassa puolestaan hääparit kisaavat siitä, kenellä on parhaat häät. Lisäksi ohjelmia on satumaisista häistä ja unelmien hääpuvuista.

Kanavasurffailu eri hääohjelmien välillä on tuonut kotisohvalle glamouria ja unelmia, mutta samaan aikaan myös kovaa kilpailua ja ilkeilyä. Ohjelmia seuratessa miettii, että häiden tärkein ajatus loistaa monesti poissaolollaan. Esimerkiksi eräässä amerikkalaisessa ohjelmassa hääpukua valitaan isolla joukolla ja tunteet käyvät kuumina, kun morsiamen puvusta ei päästä yhteisymmärrykseen.

Television tehtävä on toki viihdyttää ja herättää meissä tunteiden kirjo. Ohjelmat luovat kuitenkin myös mielikuvaa ”unelmahäistä”. Häistä tulee helposti kilpavarustelua ja oma unelma unohtuu. Toisinaan netin keskustelupalstoilta saa lukea katkeria kirjoituksia esimerkiksi siitä, miten hääjuhlien ohjelma oli kamalaa ja häälahjat olivat huonoja.

Muistan itse miettineeni häävalmistelujen aikaan, että voiko häät pitää kirkossa, jos vieraita ei ole kovin paljon. Jostain olin saanut ajatuksen, että yleensä häissä ja etenkin kirkkohäissä on satapäinen vierasjoukko. Näin jälkikäteen voin sanoa, että tunnelma kirkossa on upea, vaikka vain kirkon etuosa oli käytössä. Se, että paikalla oli rakkaat ihmiset oli tärkeintä.

Moni pari vihitään avioliittoon tänäkin kesänä. Häiden ei tarvitse olla samanlaiset kuin muilla, saati samanlaiset kuin televisio-ohjelmissa. Mikä teille hääpäivässä on tärkeintä? Kenen kanssa haluatte päivän jakaa? Niistä asioista muodostuu unelmien häät juuri teille!

Sari Jormanainen
viestintäpäällikkö
Joensuun ev.lut. seurakunta
sari.jormanainen@evl.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.