Hengailupaikkoja nuorille pitäjillä

Kaikille avoimet seurakuntien nuorten illat vastaavat nuorten tapaamispaikkojen tarpeeseen Enossa ja Vaara-Karjalassa.

Nuoret pelaavat lautapeliä pöydän ääressä.

Vaara-Karjalan seurakunnan nuoret Inka Kinnunen (vas.) ja Hilla Kolström pelasivat Menolippua Kiihtelysvaaran seurakuntatalolla nuorten yökahvilassa lauantaina 13.4. Kuva: Eeva-Riitta Arffman

Seurakuntien nuorisotyö täydentää Joensuun kaupungin tarjoamia nuorten palveluja Enon ja Vaara-Karjalan seurakuntien alueilla. Enon seurakunta järjestää kaikille avoimia nuorten iltoja parin viikon välein Hyvän mielen tuvalla. Vaara-Karjalan seurakunta tarjoaa kerran kuussa Kiihtelysvaarassa nuorten yökahvilatoimintaa ja samoin kerran kuussa Heinävaarassa nuorten iltoja.

Enon seurakunnassa nuorten illat vetävät joka kerta 15-20 nuorta paikalle, Vaara-Karjalassa aktiivisuus on hieman vähäisempää.

– Nuoret tulevat nuorten iltoihin rupattelemaan ja syömään jotakin pientä. Illat ovat tavallaan eräänlainen olohuone nuorille, toteaa Enon seurakunnan nuorisotyön pastori Sanna-Marika Keränen.

– Seurakuntien nuorten toiminnassa yksi kiinnostavuutta lisäävä asia on tienaamismahdollisuus. Isosena ja kerhonohjaajana toimivat nuoret saavat pienen palkkion, kertoo Keränen.

Pienen paikkakunnan nuorisotyön ilonaiheina Keränen ja Vaara-Karjalan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Eeva-Riitta Arffman pitävät tiettyä yhteisöllisyyttä.

– Nuoret ovat ihania, tulevat nopeasti tutuiksi ja yhdessä oleminen on ehkä intensiivisempää kuin isolla paikkakunnalla, sanoo Arffman.

– Iloitsen Enossa kovasti myös nuorten aktiivisuudesta ja siitä, että nuorisotyöllä on vahva kirkkoherran tuki. Saamme varsin vapaasi toteuttaa ideoitamme, sanoo Keränen.

Haasteena pitkät välimatkat

Sekä Enossa että Vaara-Karjalassa keskeinen haaste nuorten toiminnassa on pitkät välimatkat. Nuorten tavoittaminen ja pääsy mukaan toimintaan ei ole niin yksinkertaista, jos seurakunnan tiloihin on kymmeniä kilometrejä matkaa.

– Meillä Enossa isona haasteena on tällä hetkellä myös väistötiloissa toimiminen. Samaa tilaa käyttää moni muukin, emmekä pysty siksi järjestämään nuorten iltoja useammin, vaikka kävijöitä on runsaasti, sanoo Keränen.

– Vaaroilla mietityttää Tuupovaaran tilanne. Siellä ei tällä hetkellä järjestetä säännöllisesti nuorten iltoja, koska kävijöitä on ollut vähän. Järjestän kuitenkin keväällä rippikoululaisia varten Tuupovaarassa ekstrailtoja, ja syksyllä sitten säännöllisemmin, kertoo Arffman.

Yksi tärkeä elementti Enon ja Vaara-Karjalan seurakuntien nuorisotyössä on aktiivinen yhteistyö Joensuun kaupungin ja Joensuun seurakuntayhtymän nuorisotyön kanssa.

– Olemme järjestäneet kaupungin nuorisotyön kanssa esimerkiksi tortillailtoja ja viime helmikuussa jäädiskon Heinävaaran koululla. Yhtymän muiden seurakuntien kanssa puolestaan teemme leirien suhteen yhteistyötä, kertoo Arffman.

Virpi Hyvärinen