Passion kantaesitys Pielisensuussa

Tapani Nuutisen säveltämässä teoksessa tarkastellaan ihmisen osaa pääsiäisen tapahtumia vasten.

Gospelpassion kuoro

Gospelpassion kuoro koostuu useista Joensuun ev.lut. seurakuntien kuoroista, mukana on laulajia vauvasta vaariin. Pekka Varonen (vas.) harjoitutti huhtikuun alussa kuorolaisia Pielisensuun kirkolla. Mukana oli myös teoksen säveltäjä Tapani Nuutinen (edessä). Kuva: Virpi Hyvärinen

Pielisensuun kirkossa esitetään toisena pääsiäispäivänä, maanantaina 22.4. gospelpassio ”Katso, ihminen”. Teoksen on säveltänyt ja Raamatun pohjalta sanoittanut joensuulainen muusikko, Pielisensuun seurakunnan aiempi kirkkoherra Tapani Nuutinen. Sovitukset ovat kanttori Pekka Varosen.

Passio on sävellysmuoto, jossa kuvataan Jeesuksen kärsimyksiä jonkin evankelistan mukaan. ”Katso, ihminen” -gospel-passio poikkeaa perinteisistä passioista siinä, että se kuvaa pelastushistoriaa aina luomisesta lähtien ja sisältää Raamatun aiheita sekä Vanhasta että Uudesta Testamentista.

– Pääpaino on toki kärsimyshistorian vaiheissa. Tämä passio ei kuitenkaan pääty Jeesuksen kärsimykseen vaan pääsiäisaamuun, kertoo Tapani Nuutinen.

Yhteensä 22 laulua käsittävä kokonaisuus lähti syntymään pari vuotta sitten pääsiäisen seudussa, kun Nuutinen huomasi, että muutama jo olemassa oleva laulu kaipasi kokonaisvaltaisempaa teosta ympärilleen.

– Kun idea passiosta syntyi, aloin systemaattisesti miettiä, mistä Raamatunkohdista siihen voisi tehdä lauluja. Luominen tuli heti mieleen, ja ennustukset Jeesuksen syntymästä ja kärsimyksestä.

– Sävel puolestaan lähti syntymään joihinkin lauluihin ihan yksittäisistä sanoista, kuten ”en tunne, en tunne sitä miestä”. Toisissa melodia oli valmiina, ja sen ympärille kehittelin sanat. Laulujen synty on välillä vähän merkillistä, aina ei tiedä kumpi on ensin, sävel vai sanat, toteaa Nuutinen.

Tarina Jumalan ja ihmisen yhteisestä tiestä

”Katso, ihminen” on tarina Jumalan ja ihmisen yhteisestä tiestä. Yhteinen tie alkaa luomisesta ja siitä, kuinka Jumala loi kaiken hyväksi, mutta ihmisen lankeemus muutti kaiken. Se on kertomus Jumalan ihmiseksi tulemisesta Jeesuksessa, ja hänen kärsimystiestään ihmisen tähden.

– Samalla teos on kertomus ihmisen tiestä ja siitä, mitä on olla ihminen. Ihmisyyden teema kulkee läpi passion laulujen. Se kuullaan heti alun lauluissa Jumalan kysymyksessä ”Missä olet ihminen?”. Se on Pilatuksen sanoissa Jeesuksen syyttäjille: Katso, ihminen. Ihmisyys on läsnä Pietarin kamppailussa itsensä kanssa, Magdalan Marian laulussa ja viimein passion päätöslaulussa ”Kristus on noussut”, kertoo Nuutinen.

– Ja jos ajatellaan Jeesuksen ”Miksi minut hylkäsit” -huutoa ristillä, niin sehän on jokaisen ihmisen huuto. Se on jokaisen ihmisen osa niissä elämän hetkissä, kun tuntuu, että Jumala on kaukana eikä vastaa.

Pielisensuussa kantaesitettävän gospelpassion sävellysmuoto on perinteisen passion tapainen, sillä teos sisältää resitatiiveja, soolo-osia ja ”koraaleja”, tässä tapauksessa gospellauluja, joita kuoro laulaa osin yhdessä solistien kanssa. Joukossa on myös muutama rukouslaulu.

– Joihinkin osiin yleisöllä on mahdollisuus tulla mukaan laulamaan. Useimmat laulut on sovitettu pienelle soitinyhtyeelle, mutta joidenkin laulujen taustalla ovat vain urut, Nuutinen kertoo.

 

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.