Taide uskon tulkkina

”Luominen kuuluu ihmisen olemukseen, onhan ihminen Jumalan, suuren luojamestarin kuva. Se, mitä me omalla osaamisellamme teemme, on osa jatkuvaa luomistyötä”, sanoo kirjailija, virsirunoilija Anna-Mari Kaskinen.

Anna-Mari Kaskinen

”Asuessani Australiassa sain tilaisuuden sukeltaa koralliriutan syvyyksiin. Näin, mikä värien ja muotojen rikkaus siellä oli – sellaisessakin paikassa, johon kukaan ei yleensä pääse katsomaan. Se sai minut miettimään, missä määrin meidän kirkossamme näkyy tämä Luojan luoma värikkyys, jopa leikillisyys. Voisimme käyttää luovuutta kirkossa paljon enemmänkin”, sanoo Anna-Mari Kaskinen. Kuva: Virpi Hyvärinen

1. TAIDE. Taiteet ovat olleet alusta saakka vahvasti välittämässä kristinuskon sanomaa. Taide sopii hyvin uskon välittämiseen, koska uskossa on kyse mysteeristä – ei asiasta, jonka voisi laittaa mikroskoopin alle ja tieteellä tutkia. Taide jättää asioita avoimeksi. Se jättää tilaa ihmisen omalle tulkinnalle ja oman elämänkokemuksen peilaamiselle.

2. LAULULYRIIKKA. Kirjoittaminen on päätyöni, ja siihen liittyy monenlaisia tehtäviä. Kaikki lähti liikkeelle runoista. Kun aikanaan tapasin muusikko Pekka Simojoen, tulin tietoiseksi, että tekstejäni voisi käyttää myös lauluina. Aluksi laulujen tekeminen oli spontaania; ajattelin lähinnä sisältöä, en muotoa enkä sitä, miten sanat ja sävel saadaan sopimaan yhteen. Nykyisin tavoitteenani virsien ja muiden yhteislaulujen kohdalla on se, että sanat ja sävel sopivat yhteen niin hyvin, että ihmisen ei tarvitse miettiä, miten tämä menee.

3. VIRRET. Virsirunojen tekemiseen sain aikanaan hyvät neuvot runoilija Anna-Maija Raittilalta. Ensiksikin hän kehotti kirjoittamaan kirja kieltä, hyvää suomea. Toisen neuvon sain, kun vein hänelle näytille tekstejäni, joihin olin pyrkinyt kehittämään mahdollisimman nokkelia riimejä. Tekstejäni katsoessaan Raittila ilmaisi hienovaraisesti, että virsirunoilijan tehtävä ei ole tuoda esiin sitä, kuinka hyviä riimejä hän osaa tehdä. Otin ohjeen onkeeni. Kirjoittajan on hyvä pysytellä taka-alalla, jotta itse asia pääsee esille.

4. SANOMA. Sisällön suhteen olen ottanut tavoitteeksi jo nuorena, että hengellisessä lauluissa ja virsissä en saa tehdä itsestäni yhtään hurskaampaa kuin olen. Tehtäväni ei ole puolustaa uskoa vaan korostaa Jumalan suuruutta ja ihmisen pienuutta. Tuoda esiin sitä, että kaikenlaiset ihmiset kaikissa elämäntilanteissa voivat lähestyä Jumalaa. Ja Jumala lähestyy heitä.

5. NÄYTELMÄT. Yksi osa työtäni on näytelmien käsikirjoittaminen. Viime aikoina olen tehnyt Vivamon Raamattukylään kahdeksattatoista näytelmääni. Olen perustanut myös Lastenkylän, jonne olen tehnyt eläinhahmoihin liittyviä näytelmiä. Minusta olikin hauskaa, kun sain enolaiselta kulttuuriyhdistys Veräjältä tilauksen lastennäytelmästä, jossa on hahmoina Pohjois-Karjalan luonnosta tuttuja eläimiä. Veräjän näytelmä onkin juuri sen tyyppistä työtä, jota juuri nyt haluan tehdä.

 

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.