Herättäjäjuhlat tuovat vilskettä Joensuuhun kesällä 2021

Kesällä 2021 Joensuussa pidetään pitkän tauon jälkeen suuret herättäjäjuhlat. Vaikka tapahtumaan on aikaa vielä reilut kaksi vuotta, on juhlien järjestelyt jo hyvässä vauhdissa.

Herättäjäjuhlien osallistujia Joensuun Laulurinteellä

Edellisen kerran herättäjäjuhlat pidettiin Joensuussa kesällä 1995. Tuolloin Laulurinne täyttyi juhlaväestä. Kuva: Kimmo Penttinen/ Karjalaisen arkisto

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti helmikuun kokouksessaan, että Joensuun herättäjäjuhlat pidetään Kerubi Stadionilla ja Joensuu Areenassa sekä niiden ympäristössä. Toisena vaihtoehtona juhlapaikaksi pohdittiin Joensuun Laulurinnettä. Edellisen kerran herättäjäjuhlat järjestettiin Joensuussa vuonna 1995. Tuolloin juhlapaikkana toimi Laulurinne. Viereiset kentät, ravirata ja leirintäalue palvelivat huolto-, majoitus- ja paikoitusalueina.

Juhlapaikkaa pohtinut työryhmä katsoi, että Kerubi Stadionin ja Joensuu Areenan etuina ovat mm. keskeinen ja hyvä sijainti, valmiit katsomo- ja äänentoistorakenteet sekä valmiudet ruokailu- ja kokoustilojen järjestämiseen. Lisäksi molemmissa paikoissa on katettuja tiloja, jotka mahdollistavat herättäjäjuhlien järjestelyt säästä riippumatta.

Tapahtumaan odotetaan 20 000 osallistujaa

Herättäjäjuhlat ovat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiseksi suurimman herätysliikkeen körttiläisyyden eli herännäisyyden suurin vuosittainen tapahtuma. Tapahtumaan odotetaan yli 20 000 vierasta. Suurtapahtuman järjestäminen ei käy hetkessä. Jo viime vuoden puolella tapahtuman pääjärjestäjät Herättäjä-Yhdistys ja Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä tekivät juhlien järjestämisestä sopimuksen Joensuun kaupungin kanssa.

Helmikuussa Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä nimesi juhlatoimikunnan, joka vastaa juhlien organisoinnista. Juhlatoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Rantakylän seurakunnan kirkkoherran Ari Autio ja pääsihteeriksi Joensuun seurakunnan nuorisotyönohjaaja Noora Kähkönen. Kuluvan vuoden aikana on jo monta tehtävää hoidettavana.

– Aivan ensimmäisiä valmisteluasioita on ollut tilavaraukset ja toimikuntien puheenjohtajien nimeäminen. Seuraavia valmisteltavia asioita on juhlatunnuksen suunnittelu. Tätä varten tulemme järjestämään kilpailun ja juhlatunnusta pääsevät kaikki halukkaat ehdottamaan, Joensuun herättäjäjuhlien pääsihteeri Noora Kähkönen sanoo.

– Avainhenkilöiden suositellaan tekevän tutustumismatkan kesän 2019 herättäjäjuhlille Nivalaan. Joensuun kaupungin kanssa valmistellaan palvelusopimus. Juhlia varten tehdään paikkakunnalla varainhankintaa, järjestetään erilaisia tempauksia ja pidetään paljon seuroja. Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen jatkaa listaa kuluvan vuoden tehtävistä.

Viestikapula siirtyy Joensuuhun Kauhavalta

Kesällä 2020 herättäjäjuhlat järjestetään Kauhavalla ja näiden juhlien päätteeksi viestikapula siirtyy Joensuulle. Tästä alkaa juhlien järjestelyjen loppukiri. Yli 20 000 osallistujan tapahtuman järjestäminen on iso ponnistus Joensuun seurakuntien työntekijöille ja vapaaehtoisille.

– Herättäjä-Yhdistyksellä on pitkä kokemus herättäjäjuhlien järjestämisestä, mutta jokaisella paikkakunnalla juhlaorganisaatio aloittaa työnsä alusta. Juhlaorganisaatiossa on 11 toimikuntaa, joissa jokaisessa on 7-15 jäsentä. Juhlien aikaan talkoolaisia tarvitaan työvuoroihin noin 1500. Toivomme, että Joensuun herättäjäjuhlat olisivat koko maakunnan tapahtuma ja ympäristön seurakuntien väki osallistuisi runsaasti juhlien tekemiseen, Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen sanoo.

Herättäjäjuhlien pääohjelma koostuu juhlakentällä pidettävistä seuroista ja tilaisuuksista. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa konsertteja, nuorten tilaisuuksia ja erilaisia tapaamisia. Ohjelman valmistelun lisäksi suuri yleisötapahtuma teettää paljon muitakin töitä. Juhlaorganisaation toimikunnat vastaavat myös mm. liikenteen ohjauksesta, majoituksesta, juhlaravintolan toiminnasta, viestinnästä ja turvallisuudesta.

– Juhlille osallistuu varmasti paljon paikkakuntalaisia ja lähialueiden asukkaita, mutta runsaasti väkeä tulee aivan ympäri Suomea. Siksi tarvitsemme myös runsaasti majoitustiloja. Median edustajia on herättäjäjuhlilla hyvinkin 50–90 henkilöä ja he yhdessä meidän organisaation kanssa mahdollistavat juhlien kuuntelemisen ja seuraamisen aivan maailmanlaajuisesti, pääsihteeri Noora Kähkönen toteaa.

Karjalainen ilo näkyviin

Toiminnanjohtaja Simo Juntunen muistaa vuoden 1995 Joensuun herättäjäjuhlat hyvin, sillä hän osallistui juhlille ensimmäistä kertaa Herättäjä-Yhdistyksen työntekijänä.

– Joensuu herättää myönteisiä ajatuksia ja muistoja juhlapaikkana. Ne juhlat jäivät mieliin väkirikkaina juhlina, joissa juhlakansan yhteinen veisuu oli voimallista, henki lämmin ja rohkaiseva. On mukava valmistella herättäjäjuhlia Joensuuhun.

Herättäjäjuhlien organisaatiossa ensimmäistä kertaa työskentelevä Noora Kähkönen toivoo, että karjalaisuus näkyy kesän 2021 juhlissa.

– Odotan työskentelyä innostuneiden ihmisten parissa. Juhlat ovat todella merkitykselliset monelle joensuulaiselle ja on upeaa saada olla tässä mukana oppimassa ja kokemassa yhteisöllisyyttä. Haluan, että Joensuun juhlissa näkyy karjalainen ilo ja vieraanvaraisuus, perinteiden kunnioittaminen, mutta myös rohkeasti eteenpäin katsominen.

Herättäjäjuhlia vietetään Joensuussa 2.-4.7.2021.

 

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.