Ostaripäivystys nuorten tukena

Joensuun seurakunnat ovat käynnistäneet ostaripäivystyksen keskustan kauppakeskuksissa. 

Ostaripäivystäjät seisovat kauppakeskuksen liukuportaissa

Erityisnuorisotyön- ohjaaja Matti Nevalainen ja nuorisotyöntekijä Delila Myyry aloittivat ostaripäivystyksen viime perjantaina kauppakeskus Iso Myyssä. Kuva: Sari Jormanainen

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön tarkoituksena on välittää toivoa vaikeuksiin joutuneiden nuorten keskuudessa sekä ennalta ehkäistä nuoria ajautumasta ongelmiin. Tämän tehtävän hoitaminen edellyttää liikkumista nuorten maailmassa ja nuorten luottamuksen ansaitsemista.

Ehkä tunnetuin ja näkyvin erityisnuorisotyön työmuoto on Palveluoperaatio Saapas -toiminta. Saapas-ryhmän toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Käytännössä koulutetut vapaaehtoiset ihmiset päivystävät viikonloppuiltaisin kaupungilla, netissä ja festareilla keskustelemassa nuorten kanssa.

Saapas-toiminta on kuitenkin vain yksi erityisnuorisotyön toimintamuoto. Maaliskuun puolivälissä Joensuun erityisnuorisotyö käynnisti yhdessä seurakuntien työntekijöiden kanssa ostaripäivystykset. Ostaripäivystys toteutetaan seurakuntien työntekijöiden voimin kerran viikossa. Joka toinen viikko kauppakeskuksissa päivystetään keskiviikkoisin ja joka toinen viikkoa torstaisin klo 14–16 välisenä aikana.

– Ostaripäivystys on tarpeellinen lisä Saapas-ryhmän perjantain ilta- ja yöpäivystykselle. Vapaaehtoiset päivystäjät eivät voi töiden ja opiskelujen vuoksi olla liikkeellä arki-iltapäivisin. Koulun jälkeen kauppakeskuksissa liikkuu kuitenkin paljon nuoria ja päivystykselle on tarvetta, Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönohjaaja Matti Nevalainen sanoo.

Kauppakeskuksissa tarvetta päivystykselle

Seurakuntien työntekijöiden ostaripäivystystä tehdään Joensuun keskustan kauppakeskuksissa. Aika ajoin julkisuudessakin on käsitelty sitä, että nuoret viettävät aikaa kauppakeskuksissa ja toisinaan aiheuttavat häiriötä muille keskuksessa asioiville.

– Huumeiden, muiden päihteiden käyttö ja epämääräiseen oleskeluun liittyvät isommat ja pienemmät ongelmat ovat johtaneet siihen, että läsnäolo ja nuorten kohtaaminen ostoskeskuksissa iltapäivisin on nuorisotyötä tekevien mielestä tarpeellista, erityisnuorisotyönohjaaja Matti Nevalainen sanoo.

Nevalaisen mukaan Palveluoperaatio Saapas alkaa olla jo tuttu toimintamuoto Joensuun keskustassa liikkuvien nuorten parissa. Ostaripäivystyksessä työntekijät eivät liiku Saapas-tunnusten alla, vaan heidät tunnistaa Joensuun seurakuntien logosta.

– Marraskuusta 2017 lähtien Joensuun keskustassa päivystänyt Saapas-toiminta tunnetaan jo hyvin ja monet nuoret tulevat heti juttusille, kun tunnukset näkyvät. Nyt uudet aikuiset saattavat aiheuttaa nuorissa varautuneisuutta, mutta ajan kanssa hekin tulevat tutuiksi. Tavoite on, että saisimme toimintaan kaikkiaan kymmenkunta työntekijää, jolloin yhdellä kerralla liikkeellä voisi olla 2-4 työntekijää.

Mopopajaan kaivataan ohjaajia

Ostaripäivystyksen ja Saapas-toiminnan lisäksi erityisnuorisotyöllä on viritteillä mopopaja, johon etsitään parhaillaan ohjaajia. Ohjaajien tehtävänä on auttaa nuoria mopojen teknisissä asioissa. Ohjaajan lisäksi pajassa on paikalla seurakunnan työntekijöitä, joiden kanssa voi jutella kaikesta maan ja taivaan välillä.

– Idea mopopajassa on, että mahdollistetaan nuorille turvallinen paikka rassata mopoaan. Siinä saa samalla teknistä ja sosiaalista tekemistä. Tavoite on, että saisimme pajan pyörimään keväällä huhti-toukokuun ajan ja sitten uudestaan syksyllä.

Mopopajassa kiinnitetään huomiota myös kasvatukselliseen puoleen. Siellä ei viritetä mopoja vaan kunnostetaan niitä lain mukaisesti, Nevalainen huomauttaa.

Erityisnuorisotyön toimialaan kuuluu myös vankilatyö. Joensuun seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön ohjaaja Matti Nevalainen vierailee Pyhäselän vankilassa kaksi kertaa kuukaudessa.

 

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.