Varapuheenjohtaja johtaa kokouksia Rantakylässä

Rantakylän seurakunnassa kokeillaan uudenlaista käytäntöä seurakuntaneuvoston kokouksissa. Seurakuntaneuvosto päätti 13.3.2019, että seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Helena Hulmi toimii kokousten puheenjohtajana toimikaudella 2019–2020.

Kirkkoherra Ari Autio on kuitenkin edelleen virkansa vuoksi seurakuntaneuvoston puheenjohtaja, mutta hän ei johda puhetta kokouksissa. Varapuheenjohtajan toimiessa kokouksen puheenjohtajana hänen äänensä ratkaisee mahdolliset tasan menevät äänestystilanteet. Kokouksen puheenjohtaja myös päättää, mitä pöytäkirjaan kirjataan.

Kirkkoherra toimii seurakuntaneuvoston kokousten kokoonkutsujana ja kokousasioiden esittelijänä. Kirkkoherralla on myös äänivalta kokouksessa.

Vastaanvanlaista käytäntöä, että seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja toimisi kokousten puheenjohtajana, ei ole Joensuun seurakunnissa aiemmin kokeiltu. Etelä-Suomessa malli on käytössä seurakuntayhtymiin kuuluvissa Haagan ja Espoolahden seurakunnissa sekä Keravan seurakunnassa, josta Ari Autio siirtyi Rantakylän kirkkoherraksi helmikuussa 2019.

– Keravalla viime töikseni esitin kirkkoneuvostolle, että varapuheenjohtaja toimisi kokousten puheenjohtajana ja näin sovittiin. Keravan seurakunta ei ole osa yhtymää, joten varapuheenjohtaja johtaa siellä kirkkoneuvostoa.

– En pidä seurakuntahallinnon peruskuviota parhaana mahdollisena tapana toimia. Ongelma on mielestäni se, että puheenjohtajana kirkkoherra toimii asioiden esittelijänä, päättävän elimen puheenjohtajana ja kokouksen jälkeen päätöksen toimeenpanevana tahona. Systeemi on turhan suljettu ja mielestäni ei kyllin demokraattinen, Ari Autio pohtii.

Autio kertoo myös, että kirkko- ja seurakuntaneuvostojen puheenjohtajuuden siirtäminen maallikoille on ollut aika ajoin esillä myös kirkolliskokouksessa, mutta toistaiseksi asiasta ei ole päätöstä tehty. Kirkkojärjestys mahdollistaa kuitenkin sen, että varapuheenjohtaja voi toimia kokousten puheenjohtajana kirkkoherran ja kirkkoneuvoston yhteisellä päätöksellä.

 

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.