Sana – Marian ilmestyspäivä

Ylpeät hän nöyryytti, vaan köyhät otti huomaansa.

Virsi 50:4

Valitettavasti liian usein Maria tuntuu vaietun luterilaisessa kirkossa. Maria tuntuu unohdetun. Usein vaikuttaa, että Jumalansynnyttäjä on vain kaunis kuva ikonissa, kun tarvitseehan Jeesus-lapsi sylissä pitäjäkseen äitinsä.

Kuitenkin Luther kirjoitti: ”Jos haluat oikein kunnioittaa Mariaa, ei tule asettua hänen eteensä ja katsoa yksin häneen, vaan hänet tulee asettaa Jumalan eteen ja paljon Jumalan alapuolelle ja riisua hänet kaikista hyveistä ja katsoa vain hänen itsensä tavoin hänen mitättömyyteensä. Silloin on ihmeteltävä Jumalan ylitsevuotavaa armoa, hänen, joka niin runsaasti ja armollisesti katsoo tuollaiseen vähäiseen, mitättömään ihmiseen, ottaa hänet suojaansa ja siunaa häntä. Tämän näyn tulee saattaa sinut rakastamaan ja ylistämään Jumalaa hänen armostaan ja tulee innoittaa sinua panemaan kaikki hyvä sellaisen Jumalan tiliin, joka katsoo niin armollisesti vähäisiin, halveksittuihin, mitättömiin ihmisiin eikä väheksy heitä.”

Maria, tuo köyhä, mitätön, halveksittu tyttö saattoi saada Jumalan suurimman armon. Tämä todistaa siitä, että Jumalamme kutsuu kaikkia luokseen. Hän ei hylkää heikkoja, hän ei hylkää sorrettuja, hän ei jätä yksinäistä yksin, hän ei jätä nälkäistä nälkäiseksi, vaan ruokkii meitä ylitsevuotavalla rakkaudella ja armollaan. Tämä kertoo siitä, että kukaan ei voi omilla teoillaan tehdä itsestään Jumalalle kelpaavaa, vaan ainoastaan ottaa ilolla ja kiitoksella vastaan lahjat Marian tavoin.

Maria ei luullut itsestään liikoja eikä alkanut ajatella, että Jumala olisi valinnut hänet Jumalan äidiksi sen takia, että hän oli niin hieno, hurskas ja kunnollinen. Jumalansynnyttäjä ei ymmärrä, eikä voikaan ymmärtää, että hän todella olisi synnyttävä Jumalan. Maria vain sanoi: tapahtukoon sinun tahtosi, ja kiitti Jumalaa. Nöyryys ei olekaan Marian teko vaan Jumalan teko Mariassa.

Näin Marian esimerkillä onkin keskeinen paikka luterilaisuudessa: yhtäältä Jumalan armo voi tulla kaikkien osaksi eli Maria antaa meille lohdutusta Jumalan ja armon kaipuuseemme. Toisaalta Marian nöyryys osoittaa ihmiselle, kuinka kenenkään ei tulisi syyllistyä itsevarmuuteen ja ylpeyteen, vaan etsiä palvelemista ja rakkautta nöyryydessä.

Anssi Törmälä
seurakuntapastori
Kontiolahden seurakunta

Ensi sunnuntaina vietetään Marian ilmestyspäivää. Tämän pyhäpäivän  aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.