Vastapainoa pänttäämiselle

Ensimmäisen vuoden lukio-opiskelija Hanna Kurttila valittiin alkuvuodesta Lyseon lukion opiskelijakunnan johtoon. Tuore puheenjohtaja haluaa mm. lisätä kiinnostusta opiskelijakunnan toimintaan ja järjestää tapahtumia, jotka auttavat jaksamaan arkiaherruksessa.
 

1. JÄRJESTÖTOIMINTA. Opiskelijakunnan toiminta ja järjestötoiminta ovat aina kiinnostaneet minua. Yläasteellakin toimin opiskelijakunnan hallituksessa, joten minulla oli käsitys siitä, millaista tämä työ olisi. Minusta on mukavaa, että opiskelun ohessa on myös muuta tekemistä. Hallitustyö on kivaa. Minä pidän opiskelijakunnan toimintaa erittäin hyödyllisenä tulevaisuutta varten. Tässä saa harjoiteltua mm. puheenpitämistä, mikä on aika vaikeaa ja jännittävääkin.

2. VAIKUTTAMINEN. Oppilaskunnassa pääsee vaikuttamaan oman koulun asioihin ja tapahtumiin. Puheenjohtajana haluan tuoda hallitustoimintaa enemmän esille ja tehdä siitä kiinnostavaa. Toivoisin, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan.  Asioita voi viedä pidemmälle esimerkiksi Joensuun nuorisovaltuuston kautta. Mielestäni Joensuussa on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa nuorten asioihin. Joensuu on nuorille hyvä kaupunki. Kaupungissa voisi kuitenkin olla enemmän hengailupaikkoja nuorille.

3. TYÖTAAKKA. Lukio on kieltämättä rankkaa. Kaikki tietävät, että lukion kolme vuotta ovat nuoren elämässä ehkä se rankin kohta. On kuitenkin hyvä muistaa, että lukiossa kaikki olemme samassa veneessä. Työtä on paljon ja kolme vuotta on lyhyt aika opiskella kaikki ylioppilaskirjoituksissa tarvittavat asiat.

4. RENTOUTUMINEN. Koululla on paljon erilaisia tiloja, joissa voi rentoutua ja purkaa opiskelun tuomia paineita. Esimerkiksi loungeen voi tulla pelaamaan pelejä. Täällä on myös hiljaisen työskentelyn tila, jossa voi ottaa vaikka päiväunet. Siellä voi myös opiskella rauhassa. Päivän lepotaukojen määrä riippuu pitkälti siitä, millaisen lukkarin on tehnyt. Mutta vaikka lukkari olisi täysi, niin koulua on vain kahdeksasta neljään. Loppupäivän voi tehdä mitä vain.

5. KUSTANNUKSET. Koulukirjat ja tietokone pitää opiskelijan hankkia. Kustannuksiin pystyy kuitenkin itse vaikuttamaan ostamalla kirjat käytettyinä. Meillä on opiskelijakunnan hallituksen ylläpitämä Lyrppis, Lyseon kirppis. Sinne voi laittaa ilmoituksen tarvitsemastaan kirjasta tai myynnissä olevasta kirjasta. Tämä toimii todella hyvin. Minusta on todella hienoa, että Yhteisvastuukeräyksessä kerätään varoja nuorten koulunkäyntiin. Kaikilla nuorilla pitää olla mahdollisuus käydä toisen asteen koulutus taloustilanteesta riippumatta.

Teksti ja kuva: Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.