Kuoroissa on mistä valita

Seurakuntien kuoroilla on hyvinkin erilaisia tavoitteita, mutta kaikkia yhdistää yhdessä laulamisen ilo.

Nuoria aikuisia ja työikäisiä kokoavissa Kontiolahden seurakunnan Kaiskussa, Pielisensuun Tikvassa, Pyhäselän Kapsäkissä ja Rantakylän Arepassa pystytään tarpeen mukaan järjestämään harjoitusten ajaksi lastenhoito. Kuvissa kuorolaisia Kaiskusta (vas. ylh.), Arepasta (vas. alh.) sekä Pielisensuun seurakunnan Tiukusta ja Mosaiikista. Kuva: Maija Joensuu (kuva vas. ylh.), Virpi Hyvärinen

Seurakunnat järjestävät Joensuussa ja Kontiolahdella monipuolista kuorotoimintaa. Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän kuudessa seurakunnassa toimii yhteensä parisenkymmentä kuoroa, Kontiolahden seurakunnassa viisi. Tarjontaa kuoroissa on niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin ikäihmisillekin.

Suuressa osassa seurakuntien kuoroja ei ole pääsykoetta tai koelaulua, vaan mukaan pääsee jokainen, jolla on yhdessä laulamisen halu. Tällaisia kuoroja ovat esimerkiksi Rantakylän seurakunnan lapsikuoro Trioli, Pielisensuun seurakunnan Päivänvalo-kuoro sekä Joensuun kirkon kuoro.

– Trioliin saa tulla kuka tahansa mukaan. Kuorossa on tällä hetkellä miltei kolmekymmentä laulajaa. Esitettävät kappaleet valitsen sen mukaan, mistä lapset pitävät, meneviä ja rempseitä lauluja, kertoo kuoroa johtava kanttori Pasi Karjalainen.

– Joensuun kirkon kuoro on profiloitunut messuissa avustavaksi kuoroksi, eivätkä laulettavat kappaleet ole vaikeita. Kuoroon kaivataan lisää laulajia, erityisesti miehistä on pulaa, kertoo puolestaan kanttori, kuoronjohtaja Tuomas Pyrhönen.

Vaativampien teosten esittämiseen tähtääviin kuoroihin tullaan koelaulun kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi perinteistä, klassista kuoromusiikkia esittävä Kontiolahden seurakunnan kamarikuoro Kaisku sekä Rantakylän seurakunnan ryhmät Arepa ja Mysterium.

– Kaiskussa laulaa pääasiassa kontiolahtelaisia musiikin harrastajia ja ammattilaisia. Kuoro on kasvanut koko ajan ja nostanut tasoaan. Huhtikuussa Kaisku esittää Bachin iki-ihanan Jesu Meine Freude -motetin, jonka tekemiseen voi tulla mukaan myös projektiluontoisesti, sanoo kuoroa johtava kanttori Mari-Annika Heikkilä.

– Gospelryhmä Arepalle on leimallista musiikin tekemisen riemu, ja sen tavoitteena on luoda raikas ja energinen sointi. Arepa teki joulun alla viiden joululaulun cd:n ja suunnitteilla on vastaava projekti uusista virsistä. Mysterium on puolestaan vanhasta, renesanssiajan musiikista innostunut kahdeksan hengen ryhmä, jonka kokoa voisi kasvattaa 12 laulajaan, kertoo ryhmiä johtava kanttori Janne Piipponen.

Kuorot tuovat messuihin iloa

Useilla seurakuntien kuoroilla keskeisenä tavoitteena on jumalanpalveluselämän rikastuttaminen. Esimerkiksi Pielisensuun ja Pyhäselän seurakuntien kaikki kuorot osallistuvat messuihin tehden niistä musiikillisesti monipuolisempia.

– Pielisensuun seurakunnan lasten ja nuorten musiikkiryhmien yhtenä tavoitteena on tuoda messuihin iloa ja yhdessä tekemisen meininkiä. Toisaalta meillä on varsin vahvat pedagogisetkin tavoitteet. Pari viikkoa sitten pitämällämme Ääniaalloilla-musiikkileirillä oli mukana 60 lasta ja nuorta, ja heitä ohjaamassa musiikkipedagogit, kertoo lapsiryhmiä johtava kanttori Tiina Korhonen.

– Toivomme, että lapsi kotiutuu omaan ryhmäänsä ja löytää paikkansa seurakunnassa. Tavoitteena on hyväksyvä ja kotoisa ilmapiiri, jossa musiikkia harrastetaan lapsen persoona huomioon ottaen, lisää Korhonen.

Pedagogiseen puoleen kiinnitetään erityistä huomiota myös Joensuun seurakunnan Noljakka Gospelissa ja Musajutussa, joita johtaa kanttori Matti Turunen. Molemmissa kuoroissa on lähtökohtana uuden oppiminen sekä ihmisen ja hänen äänensä hyvinvointi.

Monen kuoron keskeisiin tavoitteisiin kuuluu myös yhteisöllisyyden luominen. Esimerkiksi lapsikuoro Triolissa kevätretki Angry Birds -puistoon ja joulukuinen ravintolassa käynti ovat tärkeä osa kuoron kokonaisuutta.

– Pyhäselän seurakunnan Kapsäkillä on whatsapp-ryhmä, jossa pidetään yhteyttä muutenkin kuin kuoron asioissa, kertoo kanttori Liisa Kettunen.

– Päivänvalo-kuoro on yhtä lailla yhteen tulemisen muoto kuin lauluharrastus, toteaa Pielisensuun seurakunnan kanttori Mikko Juntunen.

 

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.