Bändikämpässä soi punk

Omien biisien julkaisusta haaveileva Menthol sai alkunsa seurakunnan leirillä.

16-17-vuotiaat Joona Saastamoinen, Elias Karhinen, Arttu Laitinen ja Tuomas Salonen treenaavat viikoittain covereita ja omia kappaleita Pielisensuun seurakunnan bändikämpällä. Toistaiseksi hommassa on kyse ”bändin leikkimisestä, hauskanpidosta”, mutta isompiakin haaveita on. ”Olisi hienoa, jos soittamisella olisi mahdollista tienata elanto”, kuittaa Tuomas Salonen (oik). Kuva: Virpi Hyvärinen.

Aseistamaton Murmeli, Syöpä, Hiljaa vain, Miksi olisin onnellinen. Siinä nimiä biiseille, joita treenaa viikoittain nelihenkinen punk-rock-bändi Menthol Pielisensuun seurakunnan bändikämpässä.

Kaikkein parhaimmaksi omaksi biisiksi seuloutuu kuitenkin ainakin rumpali Arttu Laitisen mielestä vielä keskeneräinen Valintatalo-projekti.

– Se on semmoista räkäpunkkia. Yksinkertaista, pelkkää toistoa, huutoa – mutta ihanaa, perustelee Laitinen.

Yhtyeen kitaristina toimiva Tuomas Salonen puolestaan nostaa esiin kappaleet Miksi olisin onnellinen ja Hiljaa vain.

– Ne ovat musiikillisesti enemmän taitoa vaativia. Niissä on soolojakin, toteaa Salonen.

Menthol sai alkunsa seurakunnan leirillä marraskuussa 2017 laulaja-kitaristi Elias Karhisen ja kitaristi Tuomas Salosen ideasta ja innostuksesta.

– Soitimme muutaman kuukauden alkuperäisellä kokoonpanolla, sitten bändi vähän hajosi ja soiteltiin tovi kahdestaan. Isoskoulutusleiriltä tarttui mukaan Arttu, joka hyppäsi rumpuihin. Joona Saastamoinen tuli kesällä basistiksi, kertoo Salonen.

Yhtyeen musiikilliseksi linjaksi on hahmottumassa lähinnä punk-rock-tyyppinen musiikki, vaikka bändi ei vielä täysin halua genreään rajata.

– Vastustamme yksinkertaista nykypoppia, jossa tehdään neljällä soinnulla miljoonia, toteaa Salonen.

– Punkiin kuuluu ikävänkuuloinen, mutainen särökitara ja kantaaottavat sanat. Punkin ei tarvi olla niin tarkkaa kuin rock, se voi olla huonoa, mikä on minusta hyvä, sanoo Laitinen.

”Biisien aiheet tulevat ympäröivästä elämästä”

Bändikämpän seinällä on biisilista, jonka cover-kappaleet pyritään joka treeneissä soittamaan kertaalleen läpi. Lisäksi soitetaan omia biisejä. Ne ovat tähän asti syntyneet pääosin siten, että laulaja-kitaristi Elias Karhinen on tehnyt sanat ja perussoinnut, minkä jälkeen sävelpuolta on lähdetty yhdessä hakemaan.

– Biisien aiheet tulevat ympäröivästä elämästä. Aseistamaton murmeli syntyi uutisesta, jossa oli hassu otsikko. Syöpä-kappale sai alkunsa terveystiedon kokeeseen lukiessa. Miksi olisin onnellinen lähti liikkeelle veljeni arkisesta tokaisusta, avaa Karhinen.

Valintatalo-biisi luotiin viidessä minuutissa. Se oli sellainen tilanne, että treenit olivat loppumassa ja oltiin aika väsyneitä, kertoo Laitinen.

– Parhaat ideat syntyvät kun on vähän väsynyt ja surullinen, lisää Salonen.

Pielisensuun seurakunnan nuorten toiminnassa mukana oleville yhtyeen jäsenille kirkon bändikämppä on ollut luonteva treenipaikka. Treenitilaa vastaan nuoret miehet osallistuvat silloin tällöin musiikillisella osaamisellaan seurakunnan tilaisuuksiin.

– Bändikämppä on meille se, mistä olemme päässeet alkuun. Tästä sitten suurempiin studioihin. Tarkoitus olisi päästä Norssin lukion studiossa nauhoittamaan omaa musiikkia. Jos saataisiin ainakin pari biisiä nauhoitettua mahdollisimman pian ja laitettua nettiin, sanoo Salonen.

– Vähintään leikkimielistä demoa pitäisi saada kesällä ulos, lisää Laitinen.

 

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.