Harrastukset kurittavat kukkaroa

Mitä tehdä, kun rahat eivät riitä lasten harrastusmaksuihin?

Seurakuntien diakoniatyöltä voi hakea taloudellista tukea lasten harrastusmenoihin. Pääasiassa tuki kanavoituu Tukikummit-säätiön kautta, mutta pienempiin hankintoihin, kuten yksittäiseen urheiluvälineeseen voi saada apua normaalina diakonia-avustuksenakin. Kuva: Pixabay.

Yksinhuoltaja, lasten ja nuorten eroauttamisen asiantuntija Minna Jaakkola nosti julkisessa Facebook-päivityksessään 25.1.2019 esiin lasten harrastusmaksut yhtenä suurimpana yksinhuoltajaperheen arjen epäkohtana.

– On toki olemassa tahoja, jotka järjestävät ilmaisia tai hyvin edullisia harrastuksia. Mutta todella monet lajit ja kiinnostuksen kohteet rajataan jo varhain pois köyhemmiltä perheiltä. Samalla rajataan osallisuuden ulkopuolelle, torjutaan innostus ja näytetään konkreettisesti, mitkä ovat lapsen mahdollisuudet yhteiskunnassa, kirjoittaa Jaakkola postauksessaan.

– Tutkimusten mukaan harrastaminen vaikuttaa positiivisesti sekä psyykkiseen että sosiaaliseen kehitykseen hankalissakin elämäntilanteissa. Helsingissä esim. musiikkiopistoissa soittamiseen ei voi hakea avustusta. Lukukausimaksut ovat kalliit ja siis samat kaikille, Jaakkola jatkaa.

Kirjoituksessaan Jaakkola toteaa myös, että heidän perheessään on jouduttu valikoimaan harrastuksia sen mukaan, mitä ne maksavat. Toivotun telinevoimistelun sijaan on päädytty sirkusharrastukseen, koska se tulee perheelle edullisemmaksi. Puhelinhaastattelussa Jaakkola toteaa huomanneensa, että toimeentulotukea saavat perheet saavat helpommin tukea myös harrastusmenoihin, mutta juuri ja juuri omillaan toimeen tuleva ei niinkään.

– Meillä tyttöjen harrastaminen on ollut mahdollista siksi, että isovanhemmat ovat tukeneet sitä taloudellisesti, toteaa Jaakkola.

Millaista helpotusta lasten harrastuskuluihin Joensuussa on saatavilla? Toisin kuin Helsingissä, ainakin lasten musiikkiharrastukseen voi Joensuussa saada huojennusta: konservatoriolta on mahdollista hakea vapaaoppilaspaikkaa taloudellisten syiden vuoksi.

Urheiluharrastuksia eri seuroissa, eri lajien piirissä Joensuussa pääsee kokeilemaan maksutta Matala Kynnys ry:n toiminnan puitteissa. Seurojen tarjoamat maksuttomat harjoitusvuorot löytyvät Matalakynnys-liikuntakalenterista osoitteesta http://www.matalakynnys.fi.

Esimerkiksi kuluvalla viikolla kalenterista näyttäisi löytyvän mahdollisuus ainakin golfin, squashin, sulkapallon, lentopallon, hiihdon, sirkuksen ja curlingin harrastamiseen. Mahdollisuuksia lapsen harrastusmenojen huojennukseen pidempiaikaisessa urheiluharrastuksessa kannattaa kysyä suoraan seuroista.

Perheet, joilla on taloudellisesti tiukkaa, voivat Joensuussa ja Kontiolahdella hakea avustusta paitsi Siun Soten sosiaalipalveluista, myös ainakin ev.lut. seurakuntien diakoniatyöltä sekä Joensuussa Pelastakaa Lapset ry:n paikallisyhdistykseltä.

Seurakunnilta haettava harrastustuki saadaan pääsääntöisesti Tukikummit-Säätiön kautta, josta yksi perhe voi saada kertaluontoisesti tukea maksimissaan 2000 euroa. Maksimisumman saamiseen edellytyksenä on perheen taloudellisen ja muun elämäntilanteen lisäksi se, että tuki ohjautuu useammalle lapselle samassa perheessä.

Käytännössä tuen hakeminen Tukikummit-säätiöltä tapahtuu ottamalla yhteyttä oman seurakunnan diakoniatyöntekijään. Hakemus tehdään yhdessä diakoniatyöntekijän kanssa. Siinä kartoitetaan varsin tarkasti perheen taloudellinen tilanne tuloineen, menoineen ja velkoineen sekä käydään läpi sitä, miksi lapsen harrastuksen taloudellinen tukeminen olisi kyseisessä perheessä tärkeätä.

– Hakemukseen eritellään tarkasti myös se, millä tavalla haettava summa konkreettisesti käytetään. Diakoniatyöntekijä lähettää hakemuksen Kirkon diakoniarahastolle, jossa päätökset avustuksista tehdään, kertoo diakoniatyöntekijä Marja Ikonen Joensuun seurakunnasta.

 

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.