Lapsesta saa lähteä ääntä ja liikettä

Tiesitkö, että lapsi voi halutessaan tulla kirkossa kantamaan kolehtia tai vaikka jakamaan ehtoollista papin avustajana?

Pappi siunaa vanhempiensa kanssa alttarilla olevan pienokaisen.

Lapset voivat tulla ehtoolliselle joko siunattavaksi tai nauttimaan ehtoollisen. Kuvassa pastori Katri Vilén lukee kasteen muistamisen perhemessussa 13.1. pienokaiselle siunauksen: Siunatkoon sinua kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Kuva: Virpi Hyvärinen

Joensuun seurakunnan lasten ja koululaisten pappi Katri Vilén rohkaisee vanhempia tuomaan lapsia kirkkoon.

– Kenenkään ei tarvitse luoda itselleen tai lapsilleen paineita siitä, kuinka kirkossa tulisi käyttäytyä. Lapsista saattaa lähteä vähän ääntä, he tykkäävät liikkua ja tutkia paikkoja. Se on ihan ok.

– Jeesus itse nosti lapset monessa kohtaa esikuvaksi. Lapset saavat olla lapsia kirkossakin, toteaa Vilén.

Noljakan kirkon perhemessuissa usein mukana oleva Vilén on huomannut, että yleensä ihmiset seuraavat lasten puuhia kirkossa hymyssä suin.

– Jos jonkun on vaikea seurata jumalanpalvelusta lasten vuoksi, hänen kannattaa hakeutua paikkaan, jossa on mahdollisimman hyvä kuuluvuus. Paikkaa voi hyvin vaihtaa kesken messunkin, sanoo Vilén.

– Lapset ovat tervetulleita ihan kaikenlaisiin jumalanpalveluksiin. Erityisesti lasten tarpeet on huomioitu perhemessuissa, jotka ovat tavallista jumalanpalvelusta lyhyempiä. Niissä saarna on valmisteltu ja laulut valittu lapsia silmällä pitäen, Vilén kertoo.

Lapset saavat avustaa jumalanpalveluksessa

Jumalanpalvelusten lapsiystävällisyyttä on viime vuosina parannettu useissa kirkoissa myös niin, että kirkkotilojen yhteyteen on rakennettu lasten leikkinurkkauksia. Tällainen löytyy ainakin Joensuun, Noljakan, Pielisensuun, Rantakylän, Pyhäselän, Enon ja Kontiolahden kirkoista. Joensuun, Pielisensuun ja Rantakylän seurakunnissa on käytössä myös lasten oma messupassi.

– Siihen voi kerätä tarroja käymällä kirkossa. Viidestä tarrasta saa Joensuun seurakunnassa kirjalahjan, kertoo Vilén.

Lasten aktiivinen osallistuminen jumalanpalveluksen toteuttamiseen on Vilénin mukaan myöskin erittäin tervetullutta.

– Lapset voivat tulla esimerkiksi avustamaan suntiota kolehdin kantamisessa ja kynttilöiden sytyttämisessä tai pappia ehtoollisen jakamisessa. Vähän isommat voivat tulla lukemaan Raamatun tekstejä. Tehtäviin voi ilmoittautua etukäteen tai meille voi käydä kirkkoon tullessa huikkaamassa, olisiko jotakin tehtäviä tarjolla, kannustaa Vilén.

Lapsi mukaan ehtoolliselle

Ehtoolliselle lapset voivat tulla yhdessä vanhempien, isovanhempien, kummien tai muiden läheisten kanssa joko siunattavaksi tai nauttimaan ehtoollisen. Kun pappi jakaa ehtoollista, hän kysyy lapsen kanssa olevilta aikuisilta siunataanko lapsi vai annetaanko hänelle ehtoollinen.

– Jos lapselle on etukäteen kerrottu ehtoollisen merkityksestä, hän voi hyvin nauttia ehtoollisen. Hänelle voi pyytää alkoholittoman viinin.

– Noljakan kirkossa järjestetään silloin tällöin ennen messua ehtoollisopetus. Siihen voi osallistua, jos tuntuu, että ei itse osaa selittää lapselle mistä ehtoollisessa on kyse, kertoo Vilén.

Rantakylän kirkossa järjestetään joka sunnuntai klo 10 jumalanpalveluksen aikana lapsille messupyhis ja lastenhoito.

– Meillä Noljakassakin on vireillä messupyhis, mutta tällä hetkellä emme pysty sitä toteuttamaan ohjaajien puutteen vuoksi. Pyhäkoululle olisi tilausta ja kaipaamme vapaaehtoisia ohjaajia. Jos joku on kiinnostunut, ota ihmeessä vaikka minuun yhteyttä, kannustaa Vilén.

 

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.