Kolumni: Rauhaa ja rakkautta

Reentie Elina 002.jpgVanhan vuoden päättyessä ja uuden alkaessa moni miettii, mitkä asiat ovat olleet pinnalla, mitä on kokemuksistaan oppinut, ja mitä tulevaisuudelta toivoo. Henkilökohtaisesti päättynyt vuosi on ollut melkoinen tutkimusmatka omaan itseen. Tämä ei kiireen keskellä onnistu, vaan se vaatii pysähtymistä ja itsensä kuulostelua. Rauhallista aikaa. Oma keho ja mieli on suorastaan huutanut rauhoittumista ja hiljentymistä.

Hurja itsensä rääkkääminen liikkumalla ja jatkuva suorittaminen on vaihtunut lempeään joogaan ja leppoisaan hölkkään tai hetkeen hyvän kirjan parissa. Tahdin rauhoittaminen on tehnyt paljon hyvää itselleni, ja olen monelta ystävältä saanut palautetta, kuinka nykyisin olen paremmin keskittynyt, ja minusta huokuu ulospäin rauhallisuus.

Oman rauhallisemman olon lisäksi yhteys omiin lapsiini on syventynyt. Kiireettömät hetket kotona ovatkin olleet monesti juuri ne antoisimmat. Lapsistahan tällainen monesti tuntuu siltä, että on tylsää, ja vanhempi kuulee kommentteja: ”Miulla ei oo mittään tekemistä”. Mutta tylsyydessä juuri piileekin paras mahdollisuus luovuuteen ja läsnäoloon. Olen huomannut, kuinka mielellään omat teini-ikäiseni tulevat takkatulen lämpöön sohvalle höpöttelemään päivän kuulumisia tai pyytämään hierontaa.

Töissä perheohjauksessa tapaan usein kiireen, arjen kuormituksen ja lasten levottoman käytöksen uuvuttamia vanhempia. Ja lapsia, joilla on jatkuvasta kiireestä ja suuren ryhmän hälinästä päällä suuri stressi ja ylikierrokset, mikä purkautuu ulos haastavana käyttäytymisenä. Eskarilaisen kuraattorina voin aika-ajoin tarjota lapselle rauhallisen hetken aikuisen kanssa kahdestaan. Näissä hetkissä tehdään toki monenlaista, mutta aina tarjoan lapselle mahdollisuuden rauhoittua esimerkiksi pallohieronnan, ihon rasvaamisen tai hengitysharjoituksen avulla. Lapset odottavat näitä hetkiä kovasti. Niin suuri on aikuisen jakamattoman huomion ja rauhallisen hengähdystauon kaipuu.

Ruuhkavuosia eläviä, väsyneitä vanhempia neuvon vähentämään kotoa ärsykkeitä ja luomaan arkeen edes pieni yhdessäolon hetki ruoanlaiton ja harrastusten välissä. Valoja himmentämällä ja digilaitteet sammuttamalla saavuttaa jo paljon. Pieni hellyystankkaus rauhoittaa sekä aikuista että lasta.

Entä jos tänä vuonna uuden saliharrastuksen sijaan lupaatkin tarjota itsellesi ja perheellesi enemmän rauhallista aikaa? Se, jos mikä on rakkauden teko niin itseäsi kuin läheisiäsi kohtaan.

Elina Reentie
Sosionomi (AMK)
Varhaiskasvatuksen
perheohjaaja
Joensuun kaupunki

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.