Lupauksesta projektiksi

Uudenvuodenlupauksen ei tulisi olla pelkkä lupaus, vaan konkreettisiin arjen tekoihin johtava. Terveystalon työterveyspsykologi Tanja Hirvonen muistuttaa, että tavoitteet kannattaa asettaa kohtuullisiksi, eikä lannistua pienistä vastoinkäymisistä.

Työterveyspsykologi Tanja Hirvonen

Työterveyspsykologi Tanja Hirvonen kannustaa suhtautumaan itseensä lempeästi ja juhlistamaan saavutettuja välietappeja. Kuva: Anu Lehikoinen

1 LUPAUKSET. Uudenvuodenlupauksissa on sekä hyvää että huonoa. Ne ovat vähän kuin kaksiteräinen miekka. Uudenvuodenlupaus voi olla piristysruiske, joka antaa tehokkuutta siihen mihin haluaa muutosta. Toisaalta mahdollinen takapakki tavoitteiden toteutumisessa voi aiheuttaa pahaa mieltä ja epäonnistumisen tunteen. Uudenvuodenlupauksesta lähtevä vain muutaman viikon tai kuukauden tsemppikin voi kuitenkin auttaa oivaltamaan jotain itsestään.

2 VALMISTAUDU. Uudenvuodenlupauksetkin tarvitsevat hyvän valmistautumisen. Elämässä minkä tahansa muutoksen toteuttaminen vaatii kovaa työtä, mikä kannattaisi myöntää itselleen valmistautuessaan. Lupauksissa onnistuu paremmin kun asettaa tavoitteet jo alussa kohtuullisiksi. Esimerkiksi alussa tavoitteena voi olla vaikka tupakoinnin lopettamisen sijaan sen vähentäminen. Etukäteen kannattaa myös miettiä miten toimii esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa, jotka voivat olla hankalia. Uudenvuodenlupauksissa on parempi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, eikä päättää laittaa koko elämää kerralla kuntoon.

3 NIMEÄ. Hyvä vinkki on tehdä uudenvuodenlupauksesta projekti ja antaa sille nimi. Esimerkiksi tupakoinnin lopettamista ei kannata kutsua vain tupakkalakoksi, vaan antaa sille jokin hauska ja kiva nimi, joka kuvaa sitä mihin halutaan pyrkiä. Omassa elämässäni minulla oli kuunteleva äiti-projekti, jonka tavoitteena on kuunnella lapsiani enemmän ja olla heille enemmän läsnä. Nimi auttaa osaltaan ylläpitämään motivaatiota.

4 ÄLÄ LANNISTU. Myös vastoinkäymisiin on hyvä varautua. Pettymyksen tunne tulee pettymyksestä omiin odotuksiin. Tärkeää on, että pientä repsahdusta ei ajattele epäonnistumisena, vaan pyrkii suhtautumaan omaa itseään kohtaan myötätuntoisesti ja  näkemään taustoja miksi näin kävi. Takapakki tavoitteissa ei ole epäonnistuminen, vaan pieni harha-askel polulta kohti tavoitetta. Jos itseään alkaa ruoskia pienestä takapakista, on vaikea päästä enää takaisin sille polulle.

5 PALKITSE. Yksi tärkeimmistä asioista uudenvuodenlupauksissa ja missä tahansa muussakin muutoksessa, on juhlistaa välietappeja. Itsensä palkitseminen onnistumisesta on tärkeää ja kannustaa usein paremmin tavoitteeseen pääsemiseen. Kun on päässyt tavoitteeseen, voi järjestää vaikka pienimuotoiset juhlat sen kunniaksi.

Anu Lehikoinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.