Kerhoilua luonnon helmassa

Luonnossa liikkuminen ja puuhastelu ovat oleellinen osa Talastuvan päiväkerhojen ohjelmaa.

metsäkerho

Rantakylän seurakunnan Talastuvan päiväkerhon toiminta tapahtuu suurimmaksi osaksi luonnossa. Kuva: Paula Suliman

Lapset kokoontuvat aamulla Rantakylän seurakunnan kerhoon Talastuvan pihaan. Alkamassa on 3-5 -vuotiaille tarkoitettu päiväkerho. Lapset eivät kuitenkaan mene sisälle kerhotilaan vaan suuntavat ohjaajien kanssa metsään.

Talastuvan päiväkerhon ohjaajat Anu Kesälä ja Paula Suliman ovat työskennelleet yhdessä noin kolmen vuoden ajan. Tänä aikana ulkoilua kerhossa on lisätty hiljalleen. Syksyllä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 8.30–11.00 kokoontuva kerho pidettiin lähes joka kerta metsässä syyslomaan saakka. Syyslomankin jälkeen toinen kerhopäivistä pidettiin ulkona ja myös toisen kerhopäivän ohjelmaan kuului ulkoilua.

– Idea metsäkerhoiluun lähti meidän ohjaajien omasta innostuksesta sekä hyvistä kokemuksista ja lasten innostuksesta, retkillä ja ulkoiluissa. Haaveena olisi joskus päiväkerho, joka kokoontuisi pelkästään ulkona, ympäri vuoden, lastenohjaaja Anu Kesälä kertoo.

Lähtö metsäkerhoon tapahtuu yhteisesti Talastuvan kerhopaikalta ja myös paluu on samaan paikkaan. Ohjaajien kanssa lapset siirtyvät kerhoilemaan alueen lähimetsiin. Joskus retkiä tehdään myös Utran saareen. Ohjaajien mukaan metsäkerhossa tehdään samoja asioita kuin sisällä pidettävissä kerhoissa.

– Kokoonnumme alttarin ääreen, jonka rakennamme yhdessä, syömme eväät metsässä, leikimme, liikumme, rakennamme ja askartelemme kuten muissakin kerhoissa. Joka viikkoisen päiväkerhon lisäksi olemme viettäneet kerhon kevätjuhlaa, ehtoollispicnikiä isovanhempien kanssa sekä isien ja ukkien iltaa metsässä, lastenohjaaja Paula Suliman sanoo.

Vanhemmat antaneet positiivista palautetta

Kerho-ohjaajat pitävät luonnossa liikkumista tärkeänä vastapainona monesti kiireiselle ja virikkeillä täytetylle elämälle. Kerhon tavoitteena on, että lapset oppivat arvostamaan luontoa, joka tarjoaa ympäristön monenlaisiin puuhiin ja seikkailuihin. Luonnossa liikkuminen kehittää myös motorisia ja sosiaalisia taitoja.

– Ujoimmatkin lapset uskaltavat luonnossa toimia ja kertoa asioita. Luovuus ja innostus saa näkyä. Lastenohjaajan perustehtävän toteuttaminen on helppoa ja luontevaa metsässä, Suliman pohtii.

Ohjaajat ovat pyytäneet metsäkerhosta palautetta vanhemmilta toimintakausien päätteeksi. Palaute on ollut hyvin positiivista.

– Vanhemmat ovat pitäneet tärkeänä luonnossa kerhoilua ja sitoutuneet pukemaan lapsensa sään mukaisesti. Vanhemmat ovat myös osallistuneet aktiivisesti koko perheen yhteisiin kerhohetkiin ulkona, Kesälä sanoo.

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.