Heimo Karhapää: Liki 50 vuotta kirkon päätöksentekoa

Heimo_vaaka

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä kiitti Heimo Karhapäätä pitkäaikaisesta luottamustehtävien hoidosta yhteisen kirkkovaltuuston valtuustokauden viimeisessä kokouksessa. Kuva: Sari Jormanainen

Seurakunnallisessa päätöksenteossa vuodesta 1971 lähtien mukana ollut Heimo Karhapää on ollut mukana monissa seurakuntavaaleissa ja luottamushenkilöiden järjestäytymiskokouksissa. Ensimmäinen valinta luottamustehtäviin tapahtui kuitenkin ilman vaaleja ja neuvotteluja.

– Jumalanpalveluksen jälkeen pidetyssä kirkonkokouksessa kaksi raamattupiirimme jäsentä ehdotti, että minut valittaisiin Joensuun seurakunnan kirkkoneuvostoon luottamushenkilöksi. Tulin valituksi ja siitä alkoi viime vuoden loppuun saakka jatkunut erilaisten luottamustehtävien hoitaminen.

Heimo Karhapää on toiminut kaikilla seurakunnan päätöksenteon tasoilla aina yksittäisen seurakunnan neuvostosta kirkon ylimpään päättävään elimeen, kirkolliskokoukseen.

– Hallinnon tulee olla avointa ja läpinäkyvää. Mielestäni tässä on tapahtunut muutosta oikeaan suuntaan ja toivoisin sen jatkuvan. Luottamushenkilöiden ja virkamiesten yhteistyö ja keskinäinen luottamus ovat asioita, joita tulee vaalia ja kehittää jatkuvasti. Osallistuminen seurakunnan messuelämään ja monipuoliseen toimintaan antaa luottamushenkilölle tehtävän hoitamiseen tärkeitä näkökulmia.

Merkittävimpinä asioina seurakuntatason päätöksissä Karhapää pitää seurakuntayhtymän laajentumista vuosina 2005 ja 2009. Kolmen seurakunnan (Joensuu, Pielisensuu ja Rantakylä) seurakuntayhtymään liittyi ensin Vaara-Karjalan seurakunta ja myöhemmin Enon ja Pyhäselän seurakunnat. Sekä suurten että pienten päätösten taustalla on aina ollut kirkon perustehtävä.

– Kirkon hallinnon tulee palvella kirkon perustehtävää, joka on Jumalan sanan julistaminen ja sakramenttien hoitaminen sekä kristillisen sanoman levittäminen ja lähimmäisenrakkauden toteuttaminen. Tämä iso kuva on ollut taustana luottamushenkilönä toimiessani.

Karhapää toimi Joensuun seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajana vuosina 2010–2018. Hän ei asettunut enää ehdolle marraskuun 2018 seurakuntavaaleissa. Pitkäaikaisen seurakuntavaikuttajan mielessä päällimmäisenä on kiitollisuus.

– Päällimmäisenä on kiitollinen mieli. Menneet vuodet ovat antaneet erityisen paljon. Olen saanut tehdä pitkään mieluista työtä erilaisten ihmisten kanssa, niin luottamushenkilöiden kuin työntekijöiden. Tietysti mieli on myös haikea. Jumalan työ jatkuu ja siinä on jokaisella kristityllä oma paikka ja tehtävä.