Täydellinen joulu

Vilén Katri 002Vielä joitakin vuosia sitten metsästin täydellistä joulua. Kaiken piti olla oikein: kuusen juuri sopivan tuuhea ja suora, laatikoiden alusta asti itse tehty, lapset istumassa somassa rivissä tonttulakit päässä joululaulujen soidessa tunnelmallisesti taustalla. Puhdas ja viimeisen päälle koristelu koti. Kiiltokuvamainen kuva ihanasta joulusta oli piirtynyt mieleeni varmaan mainoksista ja sisustuslehdistä ja lapsuuden muistojen nostalgiasta sekoittuneena.

Joku joulu sitten aaton töiden jälkeen puolenyön korvilla rättiväsyneenä lanttuja itku kurkussa kuoriessani ymmärsin päästää siitä kuvasta irti. Se ei ollut realistinen. Se sai vain minut tuntemaan itseni riittämättömäksi, kun en siihen koskaan yltänyt. Ymmärsin hellittää ja antaa itselleni armoa jouluvalmisteluiden edessä. Lakkasin suorittamasta. Vähemmälläkin tohinalla joulu tulee! Töiden jälkeen ei tarvitse jaksaa siivota koko kotia kiiltäväksi, lapset riitelevät joka tapauksessa samalla tavalla kuin arkenakin ja kuusetkin nyt vain tuppaavat aina olemaan vähän johonkin suuntaan kallellaan ja toiselta puolelta tuuheampia kuin toiselta. Ei joulun tarvitse olla täydellinen.

Juuri epätäydellisyyteenhän Jeesuskin syntyi. Köyhään talliin, eläinten suojaan. Nuoren äidin ja hämmentyneen isän hoivaan. Oli paimenia ja lampaita. Ensimmäinen joulu oli vaatimaton, yllättävä, kaukana siitä kiiltokuvasta, joka mielessämme helposti jouluna näkyy. Ja juuri sellaisena se on aina täydellinen, vaikka ulkonaiset puitteet olisivat mitä vain: Jumala syntyy ihmiseksi. Joulun ihme ei vaadi meiltä mitään suoritusta, Jeesus syntyy joka tapauksessa. Joulun täydellisyys ei ole meidän käsissämme, onneksi.

Joten, tänäkin vuonna kun valmistaudun jouluun, muistutan itselleni, että tärkeämpää kuin se, olenko jokaisen lantun varmasti itse kuorinut, on se, että otan lapset kainaloon sohvalle katselemaan piirrettyjä ja syömään suklaata. Vähän vinon kuusen loistaessa lempeää hohdetta valoista, joiden johto on aina solmussa ja joka kolmas lamppu on palanut. Pikkuisen hämärässä eivät sohvan alta pilkottavat pölypallotkaan niin helposti näy.

Siunatkoon Jumala sinun joulusi! Olkoon se armollinen, lempeä ja rauhallinen. Syntyköön Jeesus jokaiseen kotiin, tuokoon rauhan ja rakkauden mielen. Siinä on meille kaikille täydellinen joulu.

Katri Vilén
pastori
katri.vilen@evl.fi

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.