Vapaus – mikä ihana sana!

Yksi pettyy itseensä, kun tajuaa syöttäneensä seuraavan kuukauden ruokarahat taas kerran peliautomaattiin. Toista kalvaa vuosien takainen haavoittavan ihmissuhteen muisto. Kolmas odottaa joululomaa kuin ennakkomaistiaista vuosien päässä siintävästä vuorotteluvapaasta. Vapaus – mikä ihana sana.

Joulun sanoma tiivistyy lauseeseen, joka luetaan tänäkin jouluna lukuisissa kirkoissa ympäri maailman, niin myös Joensuussa ja Kontiolahdella: ”Teille on tänään syntynyt Vapahtaja. ”

Sen lauseen alla on hyvä mitata itseään, ja miettiä, mikä omalla kohdallani on asia, josta haluaisin olla vapaa. Mikä on se reki, jota olen vetänyt kenties vuosia? Minkä valjaiden riisuminen tekisi tulevista poluistani keveämmät kulkea? Ajatella – olisit kuin matkasta höyryävä hevonen syömässä vapaana heinää, valjaiden hankaumat vielä hikisillä lavoilla.

Kristinuskon radikaali vapautuksen sanoma on aina ajankohtainen, eikä mikään inhimillinen ole sille vierasta. Tästä vapautuksen sanomasta on ammennettu kahden vuosituhannen ajan niin yksilön vapautuksen tarpeeseen kuin yhteiskunnallisen sorron kokemuksiin. Vapautuksen teologiasta ovat maailmalla hakeneet voimaa niin köyhät, mustat kuin naisetkin.

Jouluevankeliumiss a enkeli ilmoittaa ilosanoman ”kaikille kansoille”. Vapautuksen sanoma koskee siis jokaista – olipa orjuus, köyhyys, nälkä tai sorto kunkin kohdalla sitten enemmän ulkoista tai sisäistä laatua.

Siunattua, vapauttavaa joulua!

Virpi Hyvärinen
tiedottaja
Joensuun ev.-lut. seurakuntayhtymä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.