”Joulua vietetään siksi kun Kristus syntyi”

Joulua on valmisteltu monin tavoin Joensuun seurakuntien iltapäiväkerhoissa. Lasten kanssa on askarreltu, laulettu, keskusteltu joulun sanomasta ja koristeltu kerhotilaa.

Joulukuusen koristelu sujui kerholaisten toimesta vauhdilla. Kuvassa koristelupuuhissa ovat Jasper Tanskanen, Elea Saastamoinen, Emma Pajarinen ja Sara Soininvaara. Kuva: Sari Jormanainen

Joensuun seurakuntakeskuksen iltapäiväkerhossa käy vilske, kun lapset ovat saaneet tehtäväkseen koristella kerhotilassa olevan joulukuuseen. Sukkelissa käsissä kuusi saa hetkessä jouluisen ilmeen. Kuusen takana näkyy myös joulukalenteri. Iltapäiväkerhon tytöt kertovatkin joulukalenterin olevan yksi tärkeä osa joulun odotusta. Monella on kotona useampiakin joulukalentereita.

– Meidän perheellä on myyrä -kuvakalenteri ja kalenteri, joka on mun ja siskoni tekemä. Sitten mulla on sellainen kalenteri, missä on tonttu- ja joulupukkileluja ja vielä Kinder-kalenteri, Emma Pajarinen kertoo.

– Legokalenteri ja yksi suklaakalenteri, Elea Saastamoinen puolestaan sanoo.

– Minulla on Lego Friends -kalenteri, toteaa Sara Soininvaara.

Emma, Elea ja Sara ovat innokkaita värityskuvien värittäjiä. Jouluisia kuvia värittäessään tytöt saivat idean tehdä kuvien avulla nukketeatteriesityksen muiden kerholaisten iloksi.

– Me ajateltiin ensin tehdä balleriinanäytelmä, mutta me ei jaksettu harjoitella. Halusimme vain leikkiä ja värittää. Niinpä aloimme värittää näitä kuvia ja keksimme, että niistä saisi tehtyä nukkeja nukketeatteriin. Aiomme tehdä tästä joulutarinan. Ajattelimme, että siinä olisi yksi tarina, jossa olisi useita perheitä. Monissa paikoissa tapahtuu erilaisia asioita, mutta samana päivänä, Emma kertoo.

– Olen tehnyt siihen monta nukkea. Sisko, pikkuveli, isosisko, joulukuusi, piparipelti, Elea luettelee.

– Nukketeatteria on ollut kiva tehdä, Sara kertoo.

Joulun sanoma on hyvin tiedossa

Lapset kertoivat, että joulun tunnelman luovat yhdessä olo, joulukuusi, joulukalenteri ja joulupukki. Moni lapsi oli jo tavannut joulupukin Joensuussa, ja kuuleman mukaan valkoparta oli tulossa vierailemaan haastattelun jälkeen myös Joensuun seurakuntakeskuksen iltapäiväkerhossa.

Vaan mikä se joulu oikeastaan on ja miksi sitä vietetään? Emmalla oli kysymykseen selvä vastaus.

– Joulua vietetään siksi kun Kristus syntyi. Tietäjät näkivät sellaisen tähden ja ne lähtivät seuraamaan sitä majataloon. Enkeli ilmoitti sillä aikaa paimenille, jotka olivat hätäisiä, että niille on syntynyt vapahtaja. Kaikki lähtivät sitten Jeesus-vauvaa katsomaan sinne tallille.

Joulun vieton perimmäinen syy on lapsilla hyvin tiedossa, mutta toki kirjeet joulupukillekin lähtevät matkaan. Lahjatoiveet olivat vielä haastatteluhetkellä mietinnässä.

– Yleensä me teemme niin, että kirjoitamme kirjeen ja annamme sen meidän kotitontulle, joka on sellainen nukke. Aamulla se voi olla poissa, kun sillä menee vähän aikaa. Me on annettu sille tonttuovi, että se pääsee siitä suoraan joulupukin luokse, niin aamulla se on taas kotona, Emma kertoo.

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.