Muistelupaikat täyttyvät kynttilöistä

Jouluna hautausmaita valaisevat tuhannet kynttilät. Moni haluaa muistaa kynttilällä myös toiselle paikkakunnalle haudattuja edesmenneitä läheisiään.

2002 1224 muistelukivi pimeässä jouluna 4.jpg

Joulun aikaan pimenevässä illassa hautausmaat täyttyvät kirkkaina tuikkivista kynttilöistä. Aina kynttilää ei ole mahdollista viedä poisnukkuneen läheisen haudalle esimerkiksi pitkän välimatkan vuoksi. Tällöin muistelu ja kynttilän sytyttäminen läheiselle ihmiselle onnistuu hautausmaan muistelupaikalla.

Joensuun alueella muistelupaikka löytyy kaikilta kahdeksalta hautausmaalta (Joensuu, Utra, Kettuvaara, Kiihtelysvaara, Tuupovaara, Hoilola, Pyhäselkä ja Eno). Kontiolahdella muistelupaikkoja on viidellä hautausmaalla (kappelihautausmaa, keskimmäinen ja vanha hautausmaa sekä Onttolan ja Selkie/Mönnin hautausmaat). Lisäksi Kontiolahden Lehmon seurakuntatalon edustalla on muistelupaikka.

– Muistelupaikat on tarkoitettu seurakuntalaisten vapaaseen käyttöön esimerkiksi muualle haudattujen muistelemiseen, seurakuntamestari Hannu P. Martikainen Kontiolahden seurakunnasta sanoo.

– Joensuun muistelupaikat ovat kaikki erilaisia. Joensuussa, Pyhäselässä ja Enossa on muistelupaikka myös muistolehtoon haudattujen muistamista varten. Joensuun hautausmaalla muistelupaikka sijaitsee lähellä Ristinkappelia, Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Virpi Kiviniemi kertoo.

Kiviniemen mukaan kynttilöiden määrässä joulu on vuoden vilkkain aika muistelupaikoilla, mutta kukkia ja kynttilöitä tuodaan isoimpien hautausmaiden muistelupaikoille ympäri vuoden.

– Muistelupaikalle tuodaan myös kukkia siunaustilaisuuksista esimerkiksi, jos vainaja siunataan Ristin kappelissa ja jää tuhkattavaksi. Muistelupaikalle viedään kukkia varsinkin silloin, jos tuleva hautapaikka on muualla kuin Joensuun hautausmaalla.

Joensuun hautausmaa on kaupungin hautausmaista suurin. Jo yksistään muistelupaikalle tuodaan satoja kynttilöitä. Joulun aikaan Joensuun hautausmaalla otetaankin käyttöön perinteiseen tapaan poikkeavat liikennejärjestelyt, jotta ruuhkia saadaan vähennettyä.

– Ristinkappelille ja sen parkkipaikoille vievä tie on yksisuuntainen lauantai-iltapäivästä 22.12. torstaiaamupäivään 27.12. saakka. Sisääntulo tapahtuu Rauhankadulta ja hautausmaalta poistutaan Teollisuuskadulle. Liikenteen yksisuuntaisuutta ohjaamaan laitetaan kyseiseksi ajaksi liikennemerkit, Virpi Kiviniemi kertoo.

Kontiolahden suurin hautausmaa on puolestaan kappelihautausmaa. Vuoden 2019 alkupuolella hautausmaa kasvaa entisestään kun hehtaarin suuruinen laajennusosa otetaan käyttöön.

– Joulun aikana hautausmaalla kiinnitetään erityistä huomiota muistelupaikkojen siisteyteen. Loppuun palaneet kynttilät pyritään siivoamaan pois päivittäin. Lumen auraukseen ja liukkauden torjuntaan lisätään resursseja kelin ja tarpeen mukaan, seurakuntamestari Hannu P. Martikainen sanoo.

Aiempien vuosien tapaan joulun päivistä jouluaaton odotetaan olevan kaikkein vilkkain päivä hautausmailla. Myös pienemmillä hautausmailla voi olla ruuhkaa.

– Varmaan kaikilla hautausmailla on ruuhkaa ja parkkipaikat ovat vähissä, joten hautausmaalla kävijöille toivotaan joulumieltä ja reilusi malttia mukaan. Nyt kun jouluaatto on maanantaina, niin varmaan monet käyvät haudalla jo viikonloppuna. Se saattaa vähentää ruuhkaa aattona. Yleensä pahimmat ruuhkat ovat puolenpäivän aikaan. Jos on mahdollista siitä haudalla käyntiä myöhemmäksi, niin se voi olla tunnelmallisempaa ja vähemmän ruuhkaista, Virpi Kiviniemi vinkkaa.

Elävä tuli on kaunis tummassa talvi-illassa, mutta tulen kanssa on myös muistettava olla huolellinen. Satojen kynttilöiden palaessa vieri vieressä riski allaspalolle on olemassa. Kiviniemi muistuttaa, että vähemmän voi olla myös enemmän. Tämä pätee sekä turvallisuus- että ympäristönäkökulmasta.

– Muistetaan ympäristöä myös jouluna. Yksikin kynttilä valaisee haudan ja lyhdyssä voi polttaa tavallista kynttilää, jolloin siitä ei jää muovijätettä. Jos haudalla käytetään led-kynttilää, pitää ne muistaa kierrättää oikein ser-jätteeseen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.