Karttapalvelu ohjaa sinut etsimäsi haudan luo

Uusi hautakarttapalvelu auttaa löytämään tietyn haudan Joensuun hautausmailta. Palvelusta voi etsiä haudan paikkaa vainajan nimen perusteella ja paikantaa sen esimerkiksi kännykän avulla.

Kännykkä kädessä hautausmaalla.

Joensuun hautausmailta voit etsiä nyt netin kautta minkä tahansa haudan sijainnin. Kun puhelimessa on paikannus päällä, näet kartalla myös sen, missä itse menet. Kuva: Tiina Partanen

Joensuun seurakuntien hautausmaiden hautoja voi nyt etsiä hautakarttapalvelusta, joka toimii tietokoneella ja mobiililaitteella. Hakupalvelu kattaa Enon, Hoilolan, Joensuun, Kettuvaaran, Kiihtelysvaaran, Pyhäselän, Tuupovaaran ja Utran hautausmaat, joskaan Hepokankaan hautausmaan laajennus Enossa ei vielä näy palvelussa.

Seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Virpi Kiviniemi sanoo, että uusi hautojen hakupalvelu on monelle suuri helpotus. Se auttaa omaisia ja sukututkijoita löytämään etsimänsä hautapaikat vaivattomasti.

Karttapalvelu on aina auki, eikä haudan etsijän tarvitse enää soittaa tai käydä hautausmaan toimistossa kysymässä hautapaikan sijaintia. Haudoilla vierailee eniten väkeä pyhäinpäivänä ja juhlapyhinä. Kesäisin ihmiset käyvät kauempaakin sukulaisten haudoilla ja saattavat tarvita apua haudan löytämiseen.

Haudan sijaintia haetaan vainajan nimen perusteella

Hautakarttapalvelun käyttö ei vaadi rekisteröitymistä tai erillisen sovelluksen lataamista. Se toimii suoraan nettiselaimessa.

Palvelusta voi hakea haudan paikkaa vainajan koko nimen tai pelkän sukunimen perusteella, jolloin palvelu näyttää kaikki hakua vastaavat vainajat sekä heidän syntymä- ja kuolinvuotensa ja hautausmaan. Hakutulokset voi järjestää esimerkiksi kuolinvuoden mukaiseen järjestykseen.

Kun valitsee listalta oikean nimen, karttapalvelu näyttää kyseisen hautapaikan. Hautaa voi etsiä myös valitsemalla ensin haluttu hautausmaa ja sen jälkeen syöttämällä vainajan etu- ja sukunimet.

Paikan päällä hautausmaalla oma sijainti näkyy puhelimella kartalla.

Hautakivi on helppo paikantaa huoltoa varten

Myös kiviliikkeille ja muistomerkkifirmoille on hyötyä siitä, että haudan sijainnin voi tarkistaa verkosta.

Yrittäjä Kimmo Kinnunen Joensuun Muistomerkkihuolto Oy:stä on toiminut hautakarttapalvelun koekäyttäjänä muutaman kuukauden ajan. Saman tyyppinen hautahaku on hänelle tuttu myös Kuopiosta.

– Karttapalvelu helpottaa aika paljon meidän työtä, Kinnunen kertoo.

Kun omaiset tilaavat hautakiven pesun, lisänimen kaiverruksen tai esimerkiksi uudelleenkultauksen, hänen on ensi töikseen etsittävä oikea hautapaikka. Aikaisemmin hautojen sijaintia oli kysyttävä hautausmaan toimistosta, ja haudat etsittiin manuaaliselta lohkokartalta. Nyt karttapalvelusta näkee suoraan, missä hauta ja hautakivi ovat.

Karttapalvelusta löytyy tuhansittain hautoja

Hautakarttapalvelussa on mukana suurin osa seurakuntayhtymän 35 000 haudasta. Uudet haudat eivät välttämättä näy palvelussa heti. Tiedot palveluun päivittyvät kerran kuukaudessa. Vainajatietoja ei myöskään löydy, jos haudalla ei ole hallinta-aikaa tai hauta on palautunut seurakunnalle hallinta-ajan päättymisen jälkeen. Lisäksi omaiset voivat halutessaan kieltää haudan näkymisen palvelussa.

Hautausmaiden työntekijöiden käytössä on kattavampi versio hautakarttapalvelusta. Työntekijät näkevät omasta sovelluksestaan muun muassa vainajatiedot, haudan hallinta-ajan ja haudan hoitoon liittyvät asiat.

Hanna Pekkanen

Hautakarttapalvelu

• verkossa: hautakartta.fi/joensuunseurakunnat
  • kattaa Joensuun seurakuntayhtymän hautausmaat
  • vastaava palvelu käytössä Jyväskylässä ja Turussa
  • tekninen toteutus: Geometrix Oy

Elämyspolut kutsuvat hautausmaalle pyhäinpäivän aikaan

Hautausmaan tunnelma on pyhäinpäivänä ihan omanlaisensa, kun sadat ihmiset käyvät muistelemassa rakkaitaan ja sytyttämässä kynttilän. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 4. marraskuuta.

Piirretty kuva ihmistä hautausmaalla.

Pyhäinpäivän polulla on katsottavaa ja koettavaa kaikenikäisille. Kuva: Suvi-Tuuli Reittu

Pyhäinpäivän kristilliseen perinteeseen voi tutustua elämyspoluilla Joensuun ja Enon hautausmailla. Polun varrella olevat erilaiset rastit tarjoavat perheille luontevan tavan ottaa kuolemaan, pelkoon ja lohdutukseen liittyvät asiat puheeksi lasten kanssa. Pyhäinpäivän polulla on katsottavaa ja koettavaa kaikenikäisille.

Enon seurakunnan Pyhäinpäivän polku on avoinna Enon hautausmaalla keskiviikosta sunnuntaihin 1.–5.11. Polun voi vapaasti kiertää itselle sopivana aikana, hiljentyen kuvien ja tekstien äärellä.

Pyhäinpäivän polku Joensuun hautausmaalla on avoinna 4. marraskuuta kello 16–18. Polun varrella on mahdollisuus esimerkiksi tehdä voimaposeeraus enkelin kanssa, lähettää taivaspostia ja viettää hetki hiljaisuudessa. Ristinkappelin aulassa on tarjolla lämmintä mehua. Tapahtuman järjestävät Joensuun, Rantakylän ja Pielisensuun seurakunnat.

Joensuun hautausmaan alueella on poikkeavat liikennejärjestelyt sekä rakennustyömaa. Kävijöitä pyydetään olemaan tarkkaavaisia ja seuraamaan opasteita.

Hanna Pekkanen

Pyhäinpäivän polku ke–su 1.–5.11. Enon hautausmaalla. Lähtöpiste on siunauskappelin edustalla.

Pyhäinpäivän polku la 4.11.2023 klo 16–18 Joensuun hautausmaalla. Lähtöpaikka on Ristinkappelin edessä, ja polulle voi myös hypätä miltä tahansa rastilta. Ota mukaan oma taskulamppu ja hautakynttilä, jos haluat sellaisen koristella ja sytyttää hautausmaalle. Lisätietoja Joensuun hautausmaan polusta osoitteessa www.joensuunseurakunnat.fi/pyhainpaivanpolku.