5x mielessä: Tavoitteena jätteiden hyötykäyttö

Kontiosuon jätekeskuksen ja Kontiokaaren itsepalveluaseman kautta kulkee vuosittain 40 000 tonnia jätettä. Käyttöpäällikkö Juho Mutanen vastaa kaikesta, mitä keskuksella tapahtuu.

Mies kirkkaassa työtakissa seisoo karhupatsaan vierellä.

Kontiokaaren uudella itsepalveluasemalla on laajat palvelut. – Ihmisten asenne kierrätystä kohtaan on muuttunut paremmaksi. Kun tulin tänne töihin kuusi vuotta sitten, ajattelivat ihmiset enemmän, että kaikki menee samaan monttuun, mutta se asenne on muuttunut, toteaa jäteaseman käyttöpäällikkö Juho Mutanen. Kuva: Tea Ikonen

  1. KÄYTTÖPÄÄLLIKKÖ. Toimin käyttöpäällikkönä Puhas Oy:n Kontiosuon jätekeskuksella. Hakeuduin opiskelemaan ympäristöalaa, koska olen kiinnostunut ympäristöstä. Valmistuttuani kuusi vuotta sitten ammattikorkeakoulusta tulin suoraan tänne jätekeskukselle töihin. Aloitin palveluneuvojan tehtävissä ja nyt vastuullani ovat kaikki jätekeskuksen toiminnot.
  2. JÄTEKESKUS. Voimme ottaa vastaan lähes kaikki kotitalousjätteet, myös ne jätejakeet, joita kotona ei ole mahdollista lajitella. Kontiosuon jätekeskukselle toimitetaan Puhas Oy:n toimialueelta kerättävät poltettavat jätteet ja biojätteet sekä otetaan vastaan raskaan liikenteen kuormia. Kontiokaaren uudella itsepalveluasemalla otetaan vastaan yksityisten sekä yritysten lajiteltavaa jätettä kuten esimerkiksi lasia, metallia, rakennuspuujätettä ja haravointijätettä. Asemalla otetaan vastaan myös kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkaromua sekä vaarallista jätettä kuten maaleja ja kyllästettyä puuta.
  3. JÄTEMÄÄRÄ. Keskuksen läpi kulkee vuosittain 40 000 tonnia jätettä, ja meillä käy tuhansia asiakkaita vuodessa. Iso osa heistä asioi itsepalveluasemalla. Puolet sinne tuotavasta jätteestä on puutarhajätettä, puolet muuta lajiteltavaa jätettä. Itsepalveluaseman asioinnit vilkastuvat yleensä sulan maan aikaan. Yhdyskuntajätettä tuodaan tasaisemmin pitkin vuotta.
  4. LAJITTELU. Pyrimme välttämään kaatopaikkaamista viimeiseen asti, ja suurin osa tänne tulevasta jätteestä lähtee hyötykäyttöön kotimaisten yhteistyökumppaneiden kautta. Energiahyödynnettävillä jätejakeilla tuotetaan lämpöä ja sähköä. Materiaalit pyritään pitämään kuitenkin kierrossa mahdollisimman pitkään. Oikea bio- ja pakkausjätteiden lajittelu kotona on tärkeää, jotta materiaalit saadaan hyödynnettyä. Kotitalouksilla on merkittävä rooli kierrätystavoitteeseen pääsemisessä.
  5. KULUTUS. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että kannattaisi jo kaupassa miettiä ostovalintojaan. Maailman ylikulutuspäivä, jolloin ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää laskennallisesti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä kasvihuonepäästöjä, on syksyllä, mutta meillä suomalaisilla se on jo helmi-maaliskuussa. Onko meidän pakko kuluttaa niin paljon?

 

Tea Ikonen

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.