5xmielessä: Taiteen tekeminen on loputonta leikkimistä

Ajomatka Lehmosta Helsinkiin ei tunnu Anneli Kurjesta koskaan pitkältä, kun samalla voi ihastella valoja ja varjoja. Taide on oiva keino päästää ulos se, mikä sisällä kuplii.

Silmälasipäinen nainen seisoo puuveistoksen vierellä.

Anneli Kurki on tehnyt veistoksia kaikenlaisista materiaaleista, mutta hänen suosikkimateriaalinsa on puu. Kurjen ja Toini Tiaisen töitä on esillä Kontiolahden seurakuntatalon yhteisötilassa. – Taide on suunnattoman suuri lääke mielenterveydelle, Kurki huomauttaa. Kuva: Tea Ikonen

  1. VEISTÄMINEN. Olen tehnyt veistoksia kaikenlaisesta materiaalista: kipsistä, savesta, lasista, sementistä ja puusta. Maalaan myös tauluja, mutta puu on suosikkimateriaalini. Yhdistän töissäni paljon puuta ja tiffanytekniikkaa. Usein veistosteni lähtökohtina ovat erilaiset tapahtumat. Esimerkiksi kouluampumisia käsittelin tekemällä työn, jossa lasta pidetään kädellä. Höytiäisen rannalla minulla on hirsitalo, jonka kaikki räystäät ja huonekalutkin olen itse veistänyt. Se on todellinen taidetalo.
  2. TAIDE. Taiteen tekeminen on ollut elinikäinen haaveeni. Lapsesta asti on kaikki lehtien reunatkin tullut piirreltyä, mutta opiskeluvuosien ja ruuhkavuosien aikana kuvien teko jäi vähemmälle. Vasta viisikymppisenä kävin aikuiskoulutuksena kuvanveistokoulutuksen, kun elämä alkoi olla väljempää. Kansalaisopiston kursseilla opiskelin lisäksi maalausta ja tiffanytöitä.
  3. NÄYTTELYT. Ensimmäinen oma näyttelyni oli Lehmon kirjastossa 2000-luvun alussa. Ennen sitä töitäni on ollut esillä Karjala-talolla, ja Puunsielu-taidekeskuksessa Tohmajärvellä minulla on ollut pysyväisnäyttely 15 vuoden ajan. Olen myös tehnyt monta näyttelyä kahdestaan Toini Tiaisen kanssa. Tällä hetkellä töitämme on esillä Kontiolahden seurakuntatalon yhteisötilassa.
  4. TYYTYVÄISYYS. Tein työurani kaupungin sosiaalipuolella. Olin nuorisopuolella ja päihdetarkkailijana viimeiset vuodet. Olen nähnyt elämän kurjan puolen, ja ymmärrän, mistä kaikesta pitää olla tyytyväinen. Koen tärkeäksi voida ilmaista käsillä tekemällä sen tunteen, mikä sisällä on. Taideporukassa se on helppoa.
  5. ELÄMÄ. Taide on suunnattoman suuri lääke mielenterveydelle. Miten ihana on päästää valloilleen se jokin sieltä sisältä eikä pelätä, että joku arvostelee. Minulle taide on koko elämä. Ajan usein Helsinkiin, eikä matka tunnu koskaan pitkältä, kun katselen valoja ja varjoja ja ihmettelen, miten ihana tämä Suomen maa on. Minulla on kokemusta muustakin, kun olen viettänyt talvia Espanjassa. Miten voi olla surullinen tai harmissaan, kun seuraa, mitä kaikkea meillä täällä on? Taiteen tekeminen on loputonta leikkimistä.

 

Tea Ikonen

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.