Mikä olisi sopiva vapaaehtoistehtävä sinulle?

Syyskuun messutapahtuma kokoaa yhteen Joensuun alueen vapaaehtoiset, aiheesta kiinnostuneet ja vapaaehtoistoimintaa tarjoavat tahot. Tänä vuonna mukana on seurakuntien lisäksi runsaasti yhdistyksiä.

Nainen ja mies ovat puistonpenkillä kaupungilla.

Ystävätoiminnan vapaaehtoinen Fanni Kantonen ja mielenterveysomaisten parissa vapaaehtoistyötä tekevä Hannu Levaniemi saavat vapaaehtoistoiminnasta iloa ja voimaa. Kuva: Tea Ikonen

Vapaaehtoistoiminnan messuilla voi tutustua seurakuntien vapaaehtoistehtäviin, ja lisäksi mukana on noin 40 Joensuun alueella toimivaa yhdistystä. Nyt toista kertaa järjestettävän tapahtuman taustajoukkoina ovat Joensuun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä ja Pohjois-Karjalan vapaaehtoistoiminnan verkosto.

– Rohkaisen myös sellaista, joka ei vielä tiedä haluaako tehdä vapaaehtoistyötä, kurkkaamaan mitä on tarjolla. Messut tarjoavat mahdollisuuden kohdata toisia vapaaehtoisuudesta kiinnostuneita, sanoo seurakuntayhtymän vapaaehtoistyön koordinaattori Leena Mgaya.

Vapaaehtoisille juttukavereille on paljon kysyntää

Ystävätoiminta on tuonut perspektiiviä siihen, mitkä asiat ovat tärkeitä elämässä, sanoo Joensuun seurakunnan ystävätoiminnassa mukana oleva opiskelija Fanni Kantonen. ­

Kantonen käy pari kertaa kuukaudessa lähes 90-vuotiaan rouvan luona juttuseurana ja ulkoilukaverina.

Ystävätoiminnan vapaaehtoisille on seurakunnissa juuri nyt suuri tarve.

– Lähdin mukaan, koska haluan käyttää omaa aikaani merkityksellisiin asioihin. Kannustan rohkeasti kokeilemaan, Kantonen sanoo.

Yhdistyksissä on monenlaisia vapaaehtoistehtäviä

Eläkeläinen Hannu Levaniemi haluaa vaikuttaa mielenterveysomaisten asemaan FinFami ry:n kautta. Pohjois-Karjalan yhdistyksen puheenjohtajana ja Mielenterveysomaisten keskusliiton hallituksen varapuheenjohtajana toimivan Levaniemen mukaan vapaaehtoiset ovat yhdistysten hallituksille erittäin tärkeitä.

Apuja tarvitaan myös kertaluontoisesti:

– Voit olla esimerkiksi jossain tilaisuudessa kahvinkeittäjänä tai tulla yhdistyksen toimistolle postittamaan esitteitä.

– On mitä parhainta ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä, että panostetaan omaisten asiaan, psykiatrisena sairaanhoitajana pitkän työuran tehnyt Levaniemi toteaa.

Tukiperhetoiminnassa ilo on molemminpuolista

Nurmeslainen erityisopettaja Riitta Kosola kävi viime syksynä SOS-Lapsikylän järjestämän valmennuksen tukiperhetoimintaan. Nyt hänen kotonaan vierailee kaksi tukiperheessä käyvää lasta kerran kuukaudessa.

– Pieni talo pihapiireineen on mielikuvituksellinen paikka lapsille, Kosola kuvailee.

Lasten kanssa leikitään pihaleikkejä, pelataan lautapelejä, poimitaan mustikoita ja tutkitaan luontoa. Kosolan lapsirakas Albert-koira on usein leikeissä mukana.

– Lasten ilo ja kiitollisuus on kannustavaa ja palkitsevaa. Jos voi omastaan jakaa jollekin toiselle, se on jo itsessään palkitsevaa, Kosola toteaa.

Seurakuntalaisten taidot pääsevät käyttöön vapaaehtoistyössä

Vapaaehtoiset ovat iso voimavara myös Kontiolahden seurakunnassa. Toimintaa tarjotaan sen mukaan, mille on kysyntää. Juuri nyt etsitään erityisesti ulkoiluystäviä ja kerhon vetäjiä.

– Ihmisillä on tosi paljon taitoja ja asioita, joita he haluaisivat tehdä, diakonissa Sanna Mutikainen iloitsee.

Sanna Mutikainen ja kirkkoherra Jukka Reinikainen vastaavat vapaaehtoistyöstä Kontiolahden seurakunnassa. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä keneen tahansa seurakunnan työntekijään.

 

Hanna Pekkanen

 


Tuu mukkaan!

  • Vapaaehtoistoiminnan messut tiistaina 19.9. klo 16–19 Joensuun seurakuntakeskuksessa (Kirkkokatu 28). Vapaaehtoistehtävien esittelyä, haastatteluita, musiikkia, grillimakkaraa, pullakahvit. Lapsille oma toimintapiste.

Vapaaehtoistehtäviä myös verkossa: Vapaaehtoistyö.fi ja Lähellä.fi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.