Kolumni: Varovasti varpahillaan vai vapaasti hengittäen?

Vaalea pitkähiuksinen nainen katsoo kameraa kohti.Millaista kotona on silloin, kun sinun on helppo hengittää? Tunneilmapiiri rakentuu niistä tunteista ja tunteiden käsittelytavoista, joita esimerkiksi kodissa tai työyhteisössä on läsnä. Myönteisessä tunneilmapiirissä on hyvä olla. Myönteisiä tunteita herätellään, huomataan ja vaalitaan. Osataan myös hassutella, ja huumorin kukat kukkivat.

Toisaalta tilaa on kielteisillekin tunteille, mutta niitä ilmaistaan ennen kaikkea rakentavasti. Omia tunteita ei kaadeta muiden päälle rähjäämällä tai mykkäkoulun kautta muut huomiotta jättämällä. Aikuiset auttavat lapsia ja myös toinen toisiaan kestämään hankalia tunteita. Jokainen tarvitsee joskus kanssasäätelyä: ihmistä, joka ottaa rauhassa vastaan tunnekokemukseni, ajattelee sitä ja palauttaa viestin, että tunteen voi kestää.

Myönteinen tunneilmapiiri on kuin satama, josta käsin on turvallista kasvaa, ajatella, tuntea, oppia, olla vuorovaikutuksessa ja ratkaista ongelmia. Kodissa suurin vastuu siitä on aikuisilla. Erityisen tärkeää myönteinen tunneilmapiiri on lasten ja nuorten suotuisan kasvun kivijalkana.

Työelämässä organisaation ilmapiiri selittää joidenkin tutkimusten mukaan 20–30 prosenttia liiketuloksesta. Koululuokan tunneilmapiirillä on taas tutkitusti yhteys oppimistuloksiin. Sairaalamaailmasta eräs tutkimus kertoo hoitajien depressiivisen tunnelman lisänneen kuolleisuutta sydäntautiosastolla.

Tunnistatko sinä, millainen vaikutus sinun tunteillasi on ympärilläsi olevien ihmisten hyvinvointiin? Työssäni perheneuvojana kohtaan toisinaan ihmisiä, jotka ovat kotonaan varpaisillaan. Yhden pahasta olosta saattaa tulla kaikkien paha olo. Jos tunteet eivät saa rakentavia sanoja, ne tulevat tavalla tai toisella muiden kannettavaksi.

Erityisen raskas taakka tämä on lapsille. Joskus lapsen ylivirittyneisyys tai järjettömältä tuntuva toiminta on reagointia aikuisen tunteisiin. Osa lapsista voi kääntää tunteet sisäänsä ja kantaa niitä aikuisuuteen asti mukanaan, pysähtymättä ja tunnistamatta niitä. Eikä silloin ole ihme, jos on paha olla, itsellä ja läheisillä.

Varpaisillaan olon tarve alkaa vähentyä, kun löytyy keinoja tunnistaa ja käsitellä tunteita. Kielteisiä tunteita ei kannata painaa piiloon eikä myöskään räiskiä ympärille miten sattuu. Ne kannattaa kohdata ja kantaa vastuu omista tunteistaan. Jos se tuntuu liian vaikealta yksin, voi olla viisautta etsiä ammatillista apua. Avun pyytäminen ei ole heikkouden merkki, vaan todellisen vahvuuden. Kuinka vahva sinä haluat olla?

 

Piia Nurhonen
perheneuvoja,
psykoterapeutti
piia.nurhonen@evl.fi

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.