Seurakunnat ja järjestöt auttavat yhdessä

Joensuun ja Kontiolahden seurakuntien diakonialla on lukuisia yhteistyökumppaneita. Yhteistyö mahdollistaa laajemmat avustusmahdollisuudet kuin mihin resurssit muuten riittäisivät.

Kampaaja leikkaamassa asiakkaan hiuksia, kuvassa myös kaksi muuta naista.

Joulukuun puolivälissä Siniristillä oli avoimet ovet, jossa kampaaja Laura Lämsä (edessä oikealla) leikkasi asiakkaiden hiuksia veloituksetta. Joensuun Siniristin toiminnanjohtaja Marika Kuittinen (takana vasemmalla) kokee seurakuntien kanssa tehtävän yhteistyön suurena voimavarana. ”Seurakunnat kokevat Siniristin työn vähäosaisten hyväksi merkittäväksi ja haluavat omalta osaltaan olla tukemassa sekä meidän asiakkaitamme että itse yhdistyksen toimintaa”, Kuittinen kiittelee. Kuva: Tiina Partanen

– Yhteistyökumppaneilla on erittäin suuri merkitys diakoniatyölle. Jos esimerkiksi kaupat, muut yritykset sekä koulu eivät lahjoittaisi ylijäämäruokaa, emme voisi jakaa oikeastaan mitään ruokaa vähävaraisille, pohtii diakonissa Lea Vuojolainen Pyhäselän seurakunnasta.

Joensuun ja Kontiolahden seurakunnat tekevät paljon yhteistyötä muun muassa Marttojen, päihde- ja mielenterveys-, eläkeläis- ja lastensuojelujärjestöjen sekä hoitokotien ja kristillisten järjestöjen kanssa. Maaseudun seurakunnissa kyläyhdistykset ja urheiluseurat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.

– Hammaslahden seudun kyläyhdistys kutsuu yhteisiin palavereihin suunnittelemaan alueen tapahtumia ja toimintaa. Lisäksi muun muassa kyläyhdistys ja urheiluseurat ovat auttaneet lahjoituksin ja ihan konkreettisesti vanhusten pihatöissä ja klapitalkoissa. Joensuun Ladun kanssa olemme järjestäneet muun muassa Ukraina-keräyksiä viime talvena Pyhäselän jäähiihdon yhteydessä, Vuojolainen kertoo.

Yhteistyökumppaneina muun muassa Siniristi, ViaDia ja Martat

Pielisensuun seurakunnassa diakonialla on pitkälti toistakymmentä yhteistyökumppania. Yksi niistä on päihdehuoltopalvelujen päivätoimintaa tuottava Siniristi ry. Pielisensuun seurakunta ja Siniristi järjestävät yhteistyössä tapahtumia ja retkiä, pitävät esillä ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä, tiedottavat toiminnasta sekä auttavat asiakkaita ja ohjaavat heitä avun piiriin puolin ja toisin.

– Yhteistyö Siniristin kanssa tuo päihdetyöhön kaivattua toimintakenttää, kertoo johtava diakoni Saila Musikka Pielisensuun seurakunnasta.

Rantakylän seurakunnassa tiiveintä yhteistyötä tehdään ViaDian, Utran asukasyhdistyksen ja Rantakylän Marttojen kanssa. Lisäksi seurakunnalla on vakiintunutta yhteistyötä ortodoksisen seurakunnan, Seniorityön verkoston ja Ruoka-apuverkoston kanssa.

Esimerkiksi ViaDialla Rantakylän seurakunnan työntekijöitä käy lähes viikoittain ja heidän kanssaan järjestetään yhteisiä tapahtumia.

– Olemme auttaneet ukrainalaisia pakolaisia sekä järjestäneet kipuryhmän ja päihderyhmiä. Yhteistyötä on myös ViaDian Lähiötalon kanssa lapsiperheiden asioissa, kertoo diakoniatyöntekijä Raija Alhosaari.

Kontiolahdella seurakunta pitää monen järjestön kanssa yhteisiä kerhoja, joissa hyödynnetään molemminpuolista asiantuntijuutta.

– Varsinkin viime vuoden aikana Martat ovat pitäneet meillä luentoja ja kursseja. Olemme olleet mukana antamassa tilat ja osaamisemme, kertoo diakonissa Sanna Mutikainen Kontiolahden seurakunnasta.

Järjestöyhteistyö monipuolistaa seurakunnan tarjontaa

Yhteistyö järjestöjen kanssa mahdollistaa laajemman toiminnan järjestämisen kuin muutoin olisi mahdollista taloudellisesti tai henkilöstöresurssien puolesta. Eri näkökulmat myös rikastuttavat tekemistä.

– Kohtaamme samoja ihmisiä, ja heidän tukemisensa miettiminen yhdessä on järkevää, Saila Musikka pohtii.

Myös Sanna Mutikainen huomauttaa, että järjestöyhteistyö monipuolistaa seurakunnan tarjontaa.

– Kaikkea ei seurakunnan tarvitse tehdä yksin, vaan yhteistyössä on voimaa. Voimme tehdä tutuksi itsemme muiden toimijoiden keskuudessa ja saada heistä mukaan vapaaehtoisia, hän sanoo.

Raija Alhosaari lisää, että myös tieto kansalaisille kulkee paremmin, kun sitä välittämässä on useampi taho.

– Yhdessä tekeminen on myös suuri ilo. Järjestöissä on huikean paljon erityisosaamista, ja on rikastuttavaa päästä yhdessä kokemaan erilaisia työtapoja ja työmuotoja, hän kiittelee.

– Kaikenlainen yhteistyö auttaa toimimaan asukkaiden parhaaksi ja luo yhteisöllisyyttä sekä turvaa. Vapaaehtoisten panos on suurta ja tuo rikkautta sekä monipuolisuutta seurakunnan elämään, toteaa Lea Vuojolainen.

Tea Ikonen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.