”Merkityksellisintä oli avoimuus”

Pielisensuun seurakunnan nuoret matkustivat lokakuussa Taizén yhteisöön. Matka toteutettiin jo neljättä kertaa.

Kuuden kuvan kollaasi nuorista ryhmämatkalaisista.

Joensuulaisnuoret kokivat pyhiä ja mukavia hetkiä Ranskan-matkallaan. Kuvissa ovat Marjaana Pulkkinen, Eevi Junttila, Arttu Termälä, Juuso Nikula, Jarkko Pulkkinen, Ilia Bodikov, Veera Ahonkivi, Tatu Vilman ja penkkihippasilla saksalaisten ryhmä. Lisää kuvia ja kertomuksia matkasta Pielisensuun kirkon iltateellä su 15.1. klo 18 alkavan Taizé-messun jälkeen. Kuvat: Tiina Korhonen, Niina Riihimäki, Roope Turunen, Ilto Metsäranta

Syysloman kynnyksellä lastattiin linja-auto täyteen nuoria pyhiinvaeltajia ja heidän rinkkojaan. Auton edessä valotaulussa hohti kirkkain kirjaimin Joensuu–Taizé. Matka kauniille ylänköalueelle, lounaisen Ranskan maaseudulle alkoi!

Matka kulki bussilla Helsinkiin, laivalla Travemundeen ja yön yli autossa aamupalalle pienen kaupungin, Chalon-sur-Saônen, kuppilaan. Siitä ei ollutkaan enää pitkää taivalta määränpäähämme.

– Tähän mennessä paras reissu elämässäni. Bussimatkat olivat aivan best, sanoo Roope Turunen.

Pyhiinvaelluksella matkattiin silmät ja sydän auki

Pyhiinvaelluksella matkataan hitaasti ja samalla pidetään silmät auki, koetaan hetket hetkien perään ja kuunnellaan toisia tovereita. Matkan aikana ryhmämme tiivistyi tiimiksi, jalostui joukkueeksi.

Perillä jokainen sai paikan omassa kansainvälisessä ryhmässään, jossa jaettiin päivän kysymykset, oman arjen asiat, suosituimmat laululeikit ja tehtiin pieniä käytännön tehtäviä kuten siivousta ja tiskausta.

– Päivisin pääsi syventymään omiin ajatuksiinsa ja rauhoittumaan arjen stressistä. Illalla pääsi sitten vastakkaiseen fiilikseen, kun kokoonnuttiin tuttujen kanssa juttelemaan, laulamaan ja nauttimaan illasta ja Taizén yhteisöllisyydestä, kuvailee Anni Korppinen kokemuksiaan.

– Illalla lauloimme piirissä Taizé-lauluja. Tunne oli samaan aikaan hiukan surullinen ja oudon levollinen. Ei malttanut lähteä nukkumaan, kun laulaminen tuntui niin hyvältä, kertoo Joona Vepsäläinen.

Ilto Metsäranta kiteyttää omat ajatuksensa matkan jälkeen näin:

– Taizéhen reissaaminen muutti minua paljon. Minusta tuli rohkeampi ja sosiaalisempi. Kokemus oli korvaamaton, en vaihtaisi muistoja tai uusia ystäviä mihinkään.

Eri taustoista tulleet kohtasivat

Monet nuoret tulivat Taizéhen ensimmäistä kertaa. Niin myös Jarkko Pulkkinen.

– Parasta olivat rauhalliset rukoushetket ja yhteinen veisuu: satojen nuorten yhteislaulu oli uskomattoman vaikuttavaa! Eri maista ja taustoista tulleiden jututtaminen ja heihin tutustuminen oli antoisaa. Lisäksi matkailu lämminhenkisen porukan kanssa oli ihanaa!

Jere Parkkonen kirjoitti päivittäin omaan muistikirjaansa ajatuksiaan:

– Merkityksellisintä oli avoimuus ja ymmärrys. Ihmiset eri kulttuureista voivat puhua omasta uskostaan ja kokemuksistaan ilman pelkoa. Taizéhen palaan vielä varmasti. Siellä ymmärsin sen, mikä elämässä on tärkeintä ja mikä todella tekee minut iloiseksi.

 

Tiina Korhonen
Kirjoittaja on Pielisensuun seurakunnan kanttori ja Taizé-matkojen konkari.


Taizé

  • Ekumeeninen veljesyhteisö Ranskassa Taizén kylässä. Pyhiinvaelluskohde, jossa osallistutaan yhteisöelämän rytmiin vierailun ajan.
  • Taizé-hymnit ovat yksinkertaisia laulettuja meditatiivisia rukouksia. Suomen ev.lut. kirkossa taizé-hymnejä on laulettu erityisesti tuomasmessuissa.
  • Suomessa Taizéa on tehnyt tunnetuksi muun muassa kirjailija Anna-Maija Raittila (1928–2012), jonka lapsuuden kotitalo sijaitsi lähellä Pielisensuun kirkkoa.
  • Lisätiedot: Tiina Korhonen, p. 050 367 5172, tiina.a.korhonen@evl.fi

Juttua muokattu 3.1.2023: Korjattu Tiina Korhosen sähköpostiosoite.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.