Pääkirjoitus: Rauhaa ja hyvää

Kun kahtena edellisenä vuonna olemme viettäneet joulua, niitä on kutsuttu poikkeuksellisiksi. Niiden jälkeen moni on odottanut tavallista ja tasaisempaa elämää. Mutta maailma ei ole enää entisensä. Monenlaiset huolenaiheet varjostavat alkanutta talvea.

Epävarmojen aikojen ja huonojen uutisten keskellä on arvokasta kuulla hyviä asioita. Siksi joulun sanoma rauhasta ja hyvästä tahdosta tuntuu tänä vuonna erityisen merkitykselliseltä. Mitä muuta kuohuva maailma ja levoton sydän voisi toivoa kuin rauhaa ja hyvää. Viestiä siitä, että yhdessä me tästä selviämme.

Kun Suomi nousi aikoinaan sodan jaloista, oma hätä ja puute olivat tuoreessa muistissa. Ihmiset halusivat auttaa heti, kun kynnelle kykenivät. Jokainen kantoi kortensa kekoon, ja hyvällä tahdolla ja kekseliäisyydellä mentiin eteenpäin.

Toisen ihmisen muistaminen kuuluu jouluun. Joulukeräykseen laitetulla lantilla, pienellä puhelinsoitolla tai piipahduksella on usein itse tekoa suurempi merkitys. Se voi joskus jopa kääntää toisen ihmisen elämän suuntaa. Omastaan antaminen avartaa myös omaa sydäntä. Lahjaan kuuluu sekin, että voi ottaa vastaan, vaikka itsellä ei olisi annettavaa.

Joulun vietto alkaa tänäkin vuonna joulurauhan julistamisella. Se on vanha tapa, jonka kristityt aloittivat keskiajalla muistutukseksi ikuisesta rauhasta. Samalla itse kukin voi olla rakentamassa sitä omasta lähipiiristä alkaen.

”Rauhaa ja hyvää” on toivotus, joka on peräisin tuhat vuotta sitten eläneeltä Franciscus Assisilaiselta. Rauhallista ja hyvää joulunaikaa!

P.S. Lämpimät onnittelut kaikille vastavalituille luottamushenkilöille. Kiitos kaikille teille, jotka asetuitte ehdokkaiksi. Laitoitte itsenne likoon ja alttiiksi yhteisten asioiden puolesta.

 

Tiina Reinikainen
Pielisensuun seurakunnan kirkkoherra
Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja
tiina.reinikainen@evl.fi

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.