5Xmielessä: Rajaviranomainen on käyntikortti Schengen-alueen ulkorajalla

Rajatarkastaja Aimo Sinkkosen työ on ihmisläheistä asiakaspalvelutyötä, jossa lyhyilläkin kohtaamisilla on suuri merkitys.

Mies seisoo veden äärellä pienellä sillalla.

Vapaa-ajallaan rajavartija Aimo Sinkkonen nauttii luonnossa kulkemisesta. Hän muistuttaa, että viranomaisellakin on tunteet. – Törmäsin somessa sitaattiin Leo Tolstoilta. Hän on sanonut, että kun tunnet kipua, olet elossa. Kun tunnet toisen kipua, olet ihminen. Tätä ajatusta olen pitänyt mielessäni etenkin näinä päivinä työssäni. Kuva: Aimo Sinkkosen albumi

1.RAJATARKASTAJA. Työskentelen Niiralan raja-asemalla. Virkanimikkeeni on vanhempi rajavartija, tehtävänimike rajatarkastaja. Se tarkoittaa maahan saapuvien ja maasta lähtevien matkustajien passintarkastusta ja siihen liittyviä toimintoja. Työni sisältää myös ajoneuvojen ja tarvittaessa matkatavaroiden tarkastuksia.

2. TURVALLISUUS. Vastaamme rajaturvallisuudesta ja laajemmin Suomen sisäisestä turvallisuudesta yhdessä muiden turvallisuusviranomaisten kanssa. Puutumme esimerkiksi siihen, jos maahan yritetään huonokuntoisella ajoneuvolla tai väärennetyillä asiakirjoilla. Lisäksi rajat ylittävä rikollisuus on aika ajoin selvittelyjen alla. Olemme myös yksi viranomaistaho tilapäisen suojelun tarpeessa olevien ja turvapaikkaa hakevien prosesseissa.

3. MYÖTÄTUNTO. Joskus maahanpääsyn epääminen nostaa asiakkaalla monenlaisia tunteita. Viranomainenkin kokee myötätuntoa, mutta työtämme ohjaavat säännöt, rajoitukset, lait ja normit. Työni on kuitenkin ennen kaikkea ihmisläheistä asiakaspalvelutyötä, ja juuri siksi pidän siitä. Olemme käyntikortti Schengen-alueen ja EU:n ulkorajalla. Useat kohtaamisista ovat lyhyitä, mutta niilläkin on suuri merkitys.

4. VENÄJÄ. Suomi rajoittaa tällä hetkellä venäläisten matkustamista Suomeen ja muualle Schengen-alueelle. Se on tuonut meille enemmän työtä, koska maahanpääsyn selvittäminen vie aikaa, ja sen epääminen sitoo useamman työntekijän. Omaan sieluuni tämänhetkinen maailmantilanne on tehnyt valtavan viillon, sillä venäjän kieli ja kulttuuri ovat lähellä sydäntäni.

5. UNELMA-AMMATTI. Hain aikoinaan rajavartijakoulutukseen suoritettuani varusmiespalveluksen rajavartiostossa, ja nyt raja on pitänyt minua otteessaan jo 26 vuotta. Nuoruusiän haaveammattejani olivat kuitenkin lääkäri tai pappi. Minulla on nyt teologian opinnot loppusuoralla. Näen itseni vielä lapsuuteni haaveammatissa, kun muutaman vuoden päästä pääsen eläkkeelle rajavartijan hommista.

 

Tea Ikonen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.