Pikkuhelppi tuo helpotusta lapsiperheen arkeen

Pikkuhelppi on seurakuntien uusi, maksuton tukipalvelu Joensuun kaupunkialueilla asuville lapsiperheille. Perheet saavat esimerkiksi lastenhoitoapua.

Kaksi lastenhoitaa istuu hiekkalaatikolla lasten leikkiessä.

Joensuun seurakunnan Pikkuhelpin työntekijät ovat koulutettuja lastenohjaajia. Perhe voi sopia tapaamisen heidän kanssaan esimerkiksi leikkipaikalle. Piia Soininen (vas.) ja Satu Tukiainen toimivat työparina. Pikkuhelppi-tukipalvelua tarjotaan myös Pielisensuun ja Rantakylän seurakunnissa. Kuva: Tea Ikonen

Lapsiperheessä on arjen pyörteissä toisinaan tilausta perheen ulkopuolisen aikuisen auttaville käsille, turvalliselle sylille ja kuunteleville korville. Joensuun, Pielisensuun ja Rantakylän seurakuntien Pikkuhelppi-tukipalvelu tarjoaa perheille helpotusta arkeen ja kuormittavaan elämäntilanteeseen.

– Pikkuhelppi voi olla lastenhoitoapua, keskusteluapua, taloudellisen tilanteen miettimistä tai vaikka parisuhteen tukemista, Rantakylän seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Laura Karvinen kuvailee.

Pikkuhelppi on tarkoitettu kaikenlaisille lapsiperheille – lasten iällä ei ole väliä. Yhteyttä saa ottaa matalalla kynnyksellä.

– Pikkuhelppi ei edellytä seurakunnan jäsenyyttä tai uskonnollista vakaumusta, vaan se palvelee kaikkia alueen perheitä, Karvinen sanoo.

Tuen sisältö muovataan perheen tarpeiden mukaan

Pikkuhelpin asiakkaana perhe saa ennaltaehkäisevää tukea ja apua seurakunnan varhaiskasvatuksen tai diakoniatyön ammattilaisilta. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Aluksi kartoitetaan perheen tilannetta, toiveita ja tarpeita.

– Puhelimitse jutellaan siitä, miten Pikkuhelppi voisi olla perheelle avuksi. Voin myös käydä kotikäynnillä, Joensuun seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Kristiina Nissinen kertoo.

Pielisensuun seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Riitta Mälkönen sanoo, että tapaamiskertojen sisältö sovitaan yhdessä.

– Perheen tarpeista lähdetään: Voimme tulla kotiin leikkimään ja touhuamaan lasten kanssa tai voimme mennä ulos yhdessä.

Pikkuhelppi tukee vanhempien jaksamista monin tavoin

Lastenhoitoavun lisäksi Pikkuhelpin työntekijät voivat keskustella aikuisten kanssa kasvatukseen ja perhe-elämään liittyvistä mieltä askarruttavista asioista. Ajatuksena on tukea perheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tapaamiset sovitaan pääasiassa kotiin tai kodin lähiympäristöön. Seurakunnan tilojakin voidaan käyttää, mutta kuljettaminen ei ole mahdollista. Pikkuhelpistä saa myös lisätietoa seurakuntien kerhoista ja ryhmistä, joihin voi tulla lasten kanssa.

Tukea voi saada yleensä noin 1–4 kertaa. Jos perheen tilanne on vaikea, Pikkuhelppi auttaa hakemaan apua ja varmistaa, ettei perhe jää tilanteeseen yksin.

Kiitosta saanut tukipalvelu on olemassa perheitä varten

Tukipalvelun ketteryys ja joustavuus näkyvät positiivisena palautteena. Karvisen mukaan lapsi- ja perhetyön verkoston toimijat ovat suhtautuneet Pikkuhelppiin erittäin positiivisesti.

Pikkuhelpin toimintamalli syntyi Turussa lastenohjaajien ideoimana vuonna 2017. Nykyisin tukipalvelua tarjoaa noin 30 Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakuntaa. Joensuussa Pikkuhelppi on tuore juttu, ja kaikissa kolmessa mukana olevassa seurakunnassa on hyvin tilaa uusille perheille.

Hanna Pekkanen

 


Näin otat yhteyttä Pikkuhelppiin

  • Joensuun seurakunnan toiminta-alue: keskusta, Noljakka ja Marjala. Tied. Kristiina Nissinen, p. 050 550 8330, kristiina.nissinen@evl.fi.
  • Rantakylän seurakunnan toiminta-alue: Rantakylä, Mutala ja Utra. Tied. Laura Karvinen, p. 050 585 8729, laura.karvinen@evl.fi.
  • Pielisensuun seurakunnan toiminta-alue: Karsikko, Niinivaara, Hukanhauta, Penttilä, Karhunmäki, Kissamäki ja Multimäki. Tied. Riitta Mälkönen, p. 050 300 2055, riitta.malkonen@evl.fi.
  • Syyslomaviikolla (vko 42) Pikkuhelppi on tauolla kaikissa seurakunnissa.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.