Kummilapsen kanssa yhdessäolo on juhlaa

Iina Laakkonen viettää mielellään aikaa kummilastensa kanssa. Valtakunnallisena kummipäivänä 5. kesäkuuta juhlistetaan kummiutta.

Nainen ja pieni tyttö hymyilevät kameralle.

Iina Laakkosen ja hänen kummilapsensa Nupun kesäsuunnitelmiin kuuluu esimerkiksi yökyläilyä. Kuva: Iina Laakkonen.

Iina Laakkonen, 20, kertoo, että kun häntä viitisen vuotta sitten kysyttiin ensimmäistä kertaa kummiksi, se vähän jännitti.

– Olin aika nuori silloin ja se tuli yllätyksenä, Iina muistelee tunnelmiaan. Joensuulainen opiskelija oli siihen aikaan Pyhäselän seurakuntanuorissa.

Nyt Iinalla on kaksi kummilasta, 5-vuotias Minea ja 4-vuotias Nuppu. Varsinkin nuoremman lapsen kanssa hän on aika aktiivisesti tekemisissä ja he tapaavat yleensä vähintään kerran kuukaudessa.

– Kyllä mie siitä tehtävästä tykkään, olla luotettava aikuinen. Tuntuu että on saatu hyvää sidettä luotua näitten vuosien aikana.

Kummipäivä kutsuu kummeja ja kummilapsia muistamaan toisiaan

Valtakunnallinen kummipäivä on vuosittain sen viikon sunnuntaina, kun koulut loppuvat. Tänä vuonna se osuu helluntaipäivään 5. kesäkuuta. Kummipäivän aikaan kirkko kannustaa kaikkia kummeja ja kummilapsia muistamaan toisiaan ja viettämään aikaa yhdessä, ja monissa seurakunnissa juhlitaan kummiutta.

Iina kertoo, että hän puuhailee kaikenlaista yhdessä kummilasten kanssa. Kesäsuunnitelmiin kuuluu ainakin yökyläilyjä.

– Käydään varmaan uimassa ja jäätelöllä ja vietetään yhdessä aikaa.

Vaikka aina ei olisi mahdollisuutta nähdä kasvotusten, Iina kyselee lapsen kuulumisia ja muistaa syntymäpäivänä. Yhteydenpito hoituu enimmäkseen vanhempien kautta, sillä lapset ovat vielä pieniä.

Ideoita yhteiseen tekemiseen on koottu Kummipäivän nettisivuille

Kivoja vinkkejä eri ikäisten kummilasten kanssa puuhailuun löytyy Kummipäivä.fi-sivustolta. Sieltä voi esimerkiksi tulostaa ystäväkirjan yhdessä täytettäväksi. Kummilapsi ja kummi täyttävät ystäväkirjan toinen toisestaan. Kun sivut on täytetty, ne annetaan toiselle luettavaksi. Näin molemmat oppivat uutta toisesta ja myös itsestään.

Kummin kanssa on hauska seikkailla metsässä. Kummipäivän nettisivuille on koottu virikkeitä luonnon ihmeiden tutkimiseen. Esimerkiksi kasvien tunnistaminen ja eläinten havainnointi inspiroivat näkemään tutunkin ympäristön uudessa valossa – samoin kuin se, että retkellä on mukana oma kummi.

Silloinkin, kun ei pääse käymään kylässä, kummilasta voi ilahduttaa viestillä, puhelulla tai vaikka postikortilla. Myös monia tuttuja lautapelejä, kuten Aliasta, voi mainiosti pelata etänä. Puhelimitse luettu iltasatu tai iltarukous rauhoittaa lapsen yöunille.

Hanna Pekkanen


Kummipäivä

  • Valtakunnallinen kummipäivä järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa.
  • Kun kummi ja lapsi tulevat yhdessä SuperParkiin, he saavat sisäänpääsyn yhden hinnalla. Voimassa kaikissa Suomen SuperParkeissa ja SuperCornereissa ajalla 31.5.–5.6.2022.
  • Ideoita kummipäivän tekemisiin löydät sivuilta kummipäivä.fi
  • Kummipäivä näkyy somessa aihetunnisteilla #kummipäivä ja #kumminkaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.