Takarivejä: Kirkko ja yhteiskunta; kirkko yhteiskunnassa

Monilla meistä on mielipide kirkon ja yhteiskunnan toimijoiden yhteydestä ja erillisyydestä sekä niiden tarpeesta. Mielipiteet ovat joskus kovin voimakkaita, mutta mikä on tieto ja todellisuus mielipiteiden takana ja niiden perusteena?

Kirkon historia on yhteiskunnan historiaa. Kirkko ja paikallisseurakunnat ovat toimineet monilla elämänalueilla kehittäjinä, toteuttajina ja yhteistyötoimijoina. Tämä ei ole perusteeltaan muuttunut, tavat ja tehtävät toki ovat. Tänäänkin kirkko elää tässä todellisuudessa, vaikka sanoma yltää näkyvän todellisuuden toiselle puolen.

Kirkon yhteiskuntapäivät pidetään ensi vuonna Joensuussa. Edellisen kerran vastaava tapahtuma toteutettiin Pohjois-Karjalassa viisitoista vuotta sitten, joten paljon on vettä Pielisjoessa virrannut ja maailma joiltain osin muuttunut.

Vuoden 2023 päivien otsikko on ”Rajoilla”. Päivien aikana tarkastelemme rajojen sidospintoja eri näkökulmista. Mitä tarvitaan, että elämisen edellytykset voivat toteutua myös haja-asutusalueella? Mitä on kansalaisten oma toimijuus? Mitkä ovat suomalaisen yhteiskunnan tavoitteet ja keinot? Mikä on kirkon ja paikallisseurakuntien merkitys yhteiskunnassamme? Millaisessa todellisuudessa elämme?

Erilaiset sidospinnat ovat mielenkiintoisia ja niiden tarkasteleminen on oman toiminnan tarkastelemista paitsi omista, myös muiden näkökulmista. Sisäpiirissä tapahtuva samaa mieltä olevien ihmisten kanssa keskusteleminen on helppoa, mutta ei laajenna omaa ymmärrystä. Vasta, kun rauhoittuu kuuntelemaan muita, saa itselleen lisää jyviä myllyyn. Ehkäpä sitten myllyn jauhojen koostumus onkin erilainen, rikkaampi ja ravitsevampi.

Haastan meitä kaikkia: Ei tyydytä vain huutamaan kuorossa samanmielisten kanssa tuttua ja turvallista huutoa toisten huonommuudesta tai ainakin väärässä olemisesta. Asetutaan rajoille, tunnistetaan ne sidospinnoiksi eikä erottaviksi rajoiksi ja ollaan turvallisesti yhdessä tässä maailmassa. Kirkon ja seurakunnan tehtävä on tuoda keskusteluun myös hengellinen todellisuus. Jumalankin saa rauhassa mainita, mutta Jumalan sanalla ei saa kivittää.

Sveitsiläinen teologi Hans Küng on todennut, ettei ole maailmanrauhaa ilman uskontojen rauhaa. Sama pätee myös yhteiskuntien todellisuuteen. Rauhan saavuttaminen vaatii eri näkökantojen välistä kunnioittavaa keskustelua. Se vaatii sitä, että uskalletaan istahtaa rajoille ja keskustella meitä yhdistävistä aiheista ilman ennakkoluuloja.

 

Saila Musikka
johtava diakoni
Pielisensuun seurakunta

 

Takarivejä on Joensuun seurakuntayhtymän yhteiskuntatyön tiimin palsta. Takarivejä julkaistaan neljä kertaa vuodessa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.