Sana: ”Minä olen hyvä paimen, oikea paimen” – Joh. 10:11

Makaan vihreällä nurmella kädet pään alla. Katson sinistä taivasta ja ylläni lipuvia valkeaakin valkeampia pilviä. Ne muuttavat jatkuvasti muotoaan niin, että välillä niissä on havaittavissa tunnistettavia hahmoja. Tuossa lipui aivan selvästi koira ja tuolla menee pitkäkaulainen kirahvi! Joku pilvistä näyttää jopa ristiltä.

Ajatukseni lipuvat ristinmuotoisen pilvilinnakkeen mukana vuorille ja niityille. Vähitellen pilvi muuttuu pienemmäksi, saa lyhyen hännän, jalat ja pään ja alkaa muistuttaa lammasta. Se on lammas, joka vaeltaa laumansa kanssa vihreällä niityllä ruohoa syöden ja viettäen lampaan elämää. Ei siltä puutu mitään, vaan kaikki on tässä ja nyt: ravinto, turva ja lajitovereiden seura.

Joukkoon ilmestyy paimen, joka suojelee laumaansa ulkopuolisilta vihollisilta, olivat ne sitten villieläimiä tai rosvoja. Paimen myös hakee eksyneet yksilöt takaisin joukkoon ja lääkitsee sairaat terveiksi. Tällainen on hyvä paimen. Hyvä paimen suojelee laumaansa jopa raivokkaasti, mikäli tilanne sitä vaatii. Ei hän silittele suden tai varkaan päätä tai kehota vienolla äänellä sitä kääntymään ja jättämään kohteensa rauhaan.

Jeesus sanoi: ”Minä olen hyvä paimen, oikea paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta.” Meidän mielikuvamme hyvästä paimenesta on kiiltokuvamainen ja hyvin länsimainen. Mielikuvassa ja konkreettisissa kuvissa Jeesus kantaa pientä karitsaa olallaan ja hymyilee arvoituksellisen lempeästi. Vaaleat kiharat leviävät olkapäille, valkoinen puku on tahrattoman kirkas ja siniset silmät katsovat lempeästi laumaansa.

Kyllä, Jeesus voi olla tätäkin, mutta hän on myös kasvot raivoon vääntyneinä, tummat hiukset sekaisin, kädet lähes nyrkkiin puristuneina ja ääni raivosta täristen vainoajille huutava vihainen paimen. Tällainen on hyvä paimen.

Hyvän paimenen sunnuntai muistuttaa meitä siitä, mitä Jeesus on valmis tekemään laumansa puolesta. Se on juuri tuota kasvot vääristyneinä ja ääni raivosta täristen kohti kuolemaa menemistä. Ja tämän kaiken hän on tehnyt jokaisen lampaansa, niin mustan kuin valkoisenkin, vuoksi, koska Jeesukselle ei ole mustia tai valkoisia lampaita. Hän on vain hyvä paimen, jolla on oma laumansa väristä riippumatta.

 

Kaisu Suvanto
seurakuntapastori
Enon seurakunta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.