Ristintie puhuttelee ajankohtaisuudellaan

Kristuksen kärsimyksestä kertova Ristintie-näytelmä esitetään taas kahden vuoden koronatauon jälkeen Joensuun torilla.

Ristintie-näytelmässä torilla Jeesus kantamassa ristiä.

Ristintie-näytelmä levittäytyy Joensuun torin koko alueelle. Tomi Laurikainen nähtiin Jeesuksen roolissa myös vuonna 2019. Tuolloin näytelmää oli seuraamassa noin 600 ihmistä. Kuva: Cecilia Riikonen

Aasin kavioiden kopse, riemuitseva väkijoukko, viimeinen ateria, petos, tuomio ja pilkka, läheisten hätä. Muun muassa tällaisia tunnelmia on luvassa Joensuun torilla pitkäperjantaina, kun joensuulaisen Janne Hyytiäisen ohjaama ja käsikirjoittama Ristintie-vaellusnäytelmä esitetään yleisölle.

Edellisen kerran Ristintie nähtiin vuonna 2019. Seuraavana keväänä yllätti koronapandemia. Kaikki oli valmiina, aasin kuljetukset hommattu, harjoitukset sovittu alkavaksi.

– Sitten jouduttiin pikaisesti perumaan toteutus, tuotantopäällikkö Cecilia Riikonen muistelee kevään 2020 tapahtumia. Myös viime keväänä Ristintie oli tauolla koronatilanteen vuoksi.

Esitys kasaan kahdessa kuukaudessa

Tänä vuonna päätös näytelmän toteuttamisesta tehtiin vasta helmikuun puolivälissä. Niinpä Ristintien tekemiseen on käytettävissä paljon lyhyempi aika kuin aikaisempina vuosina.

– Harjoituksia on ennen koronaa ollut 13 kertaa, nyt viisi tai kuusi kertaa, Riikonen laskee. Hän on innoissaan, että harjoitukset päästiin nyt aloittamaan. Riikonen on toiminut Ristintien tuotantopäällikkönä vuodesta 2018.

Mukaan on kutsuttu uusia vapaaehtoisia näyttelijöitä. Työryhmässä on myös monta konkaria, kuten puvustaja Johanna Nupponen, tekniikasta vastaava Tatu Vuori ja näytelmässä Jeesusta esittävä Tomi Laurikainen.

Kuudetta kertaa Jeesuksen roolissa

Jeesuksen roolissa nähdään jo kuudetta kertaa outokumpulainen tanssija Tomi Laurikainen. Hän odottaa Ristintietä jännityksellä. Korona-aika on tuonut epävarmuutta kulttuurialan töihin, ja esimerkiksi mahdollisiin sairastumisiin varautuminen on paljon mielessä.

Kärsivän Kristuksen esittäminen on ollut Laurikaiselle iso kokemus ja vaikuttava osa omaakin elämää. Hän kertoo, ettei Jeesuksen rooli ole tuntunut ahdistavalta. Vuorovaikutus yleisön kanssa on vahvistanut positiivista kokemusta.

– Se on minulle enemmänkin kuin normaali näyttelijän rooli, se vie syvemmälle hahmoon ja henkilöön, Laurikainen kokee.

Laurikainen toivoo, että Ristintie toisi lämpöä ja rakkautta ihmisten elämään.

– Tarinalla on paikkansa tässä ajassa, kun on ollut surua ja murhetta, Laurikainen sanoo.

Ukrainan tapahtumat mielessä

Näytelmän ohjaaja, Riverian näyttelijäntyön koulutuksen lehtori Janne Hyytiäinen kertoo olevansa juuri nyt erittäin surullinen ja järkyttynyt maailman tilanteen vuoksi.

– Ristintie-näytelmä osuu aikaan, jolloin Jeesuksen kärsimys puhuu kaiken kärsimyksen puolesta, jota maailma ja Ukraina yhdessä kokevat tänä päivänä, Hyytiäinen sanoo.

Näytelmä loppuu murheellisissa tunnelmissa, kun Jeesus ristiinnaulitaan. Kertomus ei kuitenkaan pääty tähän. Hyytiäisen mukaan Ristintie-näytelmä on jumalanpalveluksen prologi. Prologi tarkoittaa esinäytöstä.

Esityksen päätteeksi Joensuun seurakunnan kirkkoherra Katri Vilén toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi pääsiäiskirkkoon kuulemaan ilosanoman: Kristus on ylösnoussut.

 

Hanna Pekkanen


Ristintie-näytelmä

  • Esitys pe 15.4. klo 17 Joensuun torilla. Tapahtuman järjestävät Joensuun ev.lut. seurakunnat. Vapaa pääsy.
  • Liikkuva näytelmä, jossa yleisö liikkuu mukana. Järjestyksenvalvojat ohjeistavat. Anna näyttelijöille työrauha.
  • Näytelmää ei suositella perheen pienimmille väkivallan kuvauksen vuoksi (esityksessä esim. käytetään tekoverta).
  • Tule vain terveenä. Käytä maskia. Pidä turvavälit.

Joensuun seurakuntien pääsiäisen tilaisuudet kootusti verkossa: hoosianna.fi.


 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.