Kastelintu on muisto kastepäivästä

Seurakunnan lahjoittama kastelintu muistuttaa siitä, että lapsi kulkee Suuremman suojassa koko elämänsä.

Kaksi naista ja pieni vauva katsovat kameraan kirkossa.

Saana Hurskainen (oik.) kävi viime syksynä Rantakylän seurakunnan vauvakirkossa, josta perhe sai mukaansa Veeti-pojan kastelinnun. Lintu oli sitä ennen viivähtänyt tovin taustalla näkyvän Rantakylän kirkon kastepuun oksalla. Kuvassa myös varhaiskasvatuksen ohjaaja Laura Karvinen.
Kuva: Virpi Hyvärinen.

Tiesitkö, että Joensuun ev.lut. seurakunnat ja Kontiolahden seurakunta lahjoittavat kasteperheisiin kastelinnun tai -enkelin muistoksi kastepäivästä?

Lapsen nimellä ja kastepäivällä varustettu kastelintu tai -enkeli ripustetaan ensin seurakunnan kastepuuhun tai -pilveen. Tämä tapahtuu pian ristiäisten jälkeen siinä jumalanpalveluksessa, jossa kastettu kuulutetaan ja hänen sekä kastetun perheen ja kummien puolesta rukoillaan. Vanhemmat ja kummit kutsutaan mukaan kirkkoon ripustamaan lapsen oma lintu kastepuuhun.

Seurakunnat järjestävät kerran tai kaksi vuoteen vauvakirkkoja, joihin kasteperheet kutsutaan. Näissä kirkoissa kastelinnut jaetaan perheisiin kotiin vietäviksi. Korona-aikana linnut ovat lennähtäneet koteihin myös postissa tai seurakunnan työntekijän viemänä. Jos vauvakirkkoon ei pääse paikalle, sen noudosta voi sopia soittamalla seurakunnan toimistoon.

”Uusien kastelintujen ripustaminen kastepuuhun on aina koskettava hetki”

Kussakin seurakunnassa on käytössä omanlaisensa kastelinnut ja -puut. Esimerkiksi Enossa, Kontiolahdella ja Pielisensuussa kastetut saavat keraamiset kastelinnut, Pyhäselässä helmistä kootut kaste-enkelit. Rantakylän seurakunnassa on käytössä vaaleat, puiset kastelinnut, joihin on maalattu kultainen siipi.
– Kastelinnut tuovat konkreettisesti esiin seurakunnan uudet jäsenet. Uusien kastelintujen ripustaminen kastepuuhun ja kastettujen puolesta rukoileminen on aina koskettava hetki messussa, kertoo Rantakylän seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Laura Karvinen.

Kastepuu lintuineen toivottaa uudet seurakuntalaiset tervetulleeksi Jumalan perheväkeen ja seurakuntaan. Puu symbolisoi kasvua, turvaa ja suojaa.
– Kastelintu puolestaan kuvaa Pyhää Henkeä ja pyhää huolettomuutta eli luottamusta Jumalan huolenpitoon. Ehkä kastelintu voisi kuvata myös vapautta olla oma itsensä tai kasvaa omaksi itsekseen turvallisessa yhteisössä ja yhteydessä, Karvinen toteaa.

Linnut kotiin vauvakirkossa tai -treffeillä

Kastelinnut ja -enkelit löytävät tiensä vauvaperheiden kotiin eri tavoin. Esimerkiksi Rantakylässä vauvakirkkoja järjestetään kaksi kertaa vuodessa ja ne ovat avoimia kaikille, vaikka niihin kutsutaan erityisesti edellisen vuoden aikana kastettujen lasten perheitä.

Kontiolahdella linnut lennähtävät puolestaan kotiin tästä keväästä lähtien nimenomaan edellisenä vuonna kastetuille tarkoitetussa Vauvatreffit-tapahtumassa. Perheet kutsutaan henkilökohtaisesti tilaisuuteen.
– Tapahtumassa on kastekyyhkyjen jaon lisäksi monenlaista vauva-arkeen liittyvää infoa ja toimintaa yhteistyössä eri tahojen kanssa, kertoo Kontiolahden seurakunnan pastori Sanna-Marika Hallayö.

Äidille kastelintu tuli yllätyksenä

Kastettavien perheelle seurakunnan lahjoittama kastelintu tai -enkeli saattaa tulla yllätyksenä. Näin kävi myös 11 kuukauden ikäisen Veeti-pojan äidille, Saana Hurskaiselle, joka sai tietää kastelinnusta ristiäisissä ja kävi itse ripustamassa lapsen linnun kastepuuhun jumalanpalveluksen yhteydessä.
– On ihana tapa, että seurakunta antaa perheille kastelinnut. Lintu on tärkeä symboli ja haluan säilyttää sen Veetin aikuisuuteen asti.

 

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.