5xmielessä: ”Ilman raittiutta miulla ei olisi mitään”

Vuonna 2012 Teemu Vepsä oli mielisairaalan suljetulla osastolla takanaan 27 vuoden päihdeongelma. Päästyään päihdekuntoutukseen ja vertaistuen piiriin Vepsä raitistui ja toimii nykyään häntä auttaneen Helppi-yhteisön toiminnanjohtajana.

Mustatakkinen mies katsoo kameraan.

– Minua kiinnostaa vieläkin kaikkien vuosien jälkeen toipuminen ja oman itseni koodaaminen uudelleen. Olen saanut puhua kaiken ja menneisyys on tavallaan pyyhkiytynyt pois elämästä. En enää roiku menneisyydessä, vaan elän tässä hetkessä, kertoo itsekin kuntoutuksen läpikäynyt Helppi-yhteisön toiminnanjohtaja Teemu Vepsä. Kuvaaja: Kirsi Taskinen

1 PÄIHTEET. Olin henkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti ihan loppu 37-vuotiaana. Olin käyttänyt päihteitä 10-vuotiaasta asti päivittäin. Asuin kadulla melkein 20 viimeistä vuotta. Olin tosi yksin, ympärillä ei ollut ketään. Muut päihteidenkäyttäjätkään eivät halunneet olla miun seurassa, koska olin väkivaltainen ja varastin. Olin ollut katkolla kymmeniä kertoja, mutta vasta Helppi-yhteisö oli ensimmäinen oikea päihdekuntoutus elämäni aikana.

2 VERTAISTUKI. Kuntoutuksessa ajattelin aluksi, että en pysty lopettamaan päihteiden käyttöä. Onneksi ihmiset siinä ympärillä kantoivat minua ensimmäiset kaksi vuotta. Ja puitteet olivat hyvät: raittiita ihmisiä ympärillä, hyvä ruoka ja tekemistä koko ajan. Olen ollut Helpissä kuntoutuksesta asti. Sieltä sain opintojen jälkeen ensimmäisen työpaikkani. Niistä ihmisistä, jotka olivat silloin miulle esimerkkinä, on tullut läheisiä ystäviä. Ja nyt olen itse esimerkkinä.

3 VIEROITUSOIREET. Raitistuin Helppi-yhteisöön tultuani kerta laakista. Fyysiset vieroitusoireet oli nopeasti käyty läpi, mutta henkiset oireet olivat vaikeat. Kaikki häpeä, pelot, oma arvottomuuden tunne, tehdyt teot ja tekemättä jättämiset puskivat päälle. Poppakonstia ei ole, tämä on puhumalla ratkaistavissa oleva asia. Jos haluaa, raitistuminen onnistuu keneltä vaan. Raittius on miun elämän ykkösasia. Rakkaat läheiset tulevat sen jälkeen.

4 HELPPI-YHTEISÖ. Asiakkaamme ovat päihdeongelmaisia miehiä joka puolelta Suomea. Reittejä asiakkaaksi on monia, osa tulee kaupungin päihdepalveluiden kautta ja osa työnantajan lähettämänä tai muualta. Hoitojaksojen pituus on yleensä yhdestä kuuteen kuukautta riippuen asiakkaan taustasta. Meiltä ei laiteta ketään kadulle, asunto järjestetään kaikille, jotka käyvät hoidon ja näyttävät motivaation raittiuteen.

5 JUURISYY. Hoitojakso on psyykkinen ja fyysinen ja sisältää paljon yksilökeskusteluja. Niiden avulla etsitään sitä juurisyytä, miksi on turvauduttu päihteisiin. Yritetään ratkaista se kaikista perimmäisin syy. Puhutaan ja kuunnellaan. Ja uskotaan täyspäihteettömyyteen. Kannustan hakemaan apua, koska sitä on saatavilla paljon. Toivon ja välillä jopa rukoilen, että ihmiset ottaisi sen ensimmäisen askeleen, ennen kuin henki ehtii mennä. Miun mielestä tämä on kokeilemisen arvoista.

Kirsi Taskinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.