Teologiaa myös akateemisen kuplan ulkopuolelle – Karjalan teologinen seura sai uuden puheenjohtajan

Laura Kallatsa istuu työpöytänsä ääressä Itä-Suomen yliopistolla.

Karjalan teologisen seuran puheenjohtaja Laura Kallatsa odottaa innolla ensi helmikuun symposiumia, jonka teemana on Totuus.
– Luvassa on paljon mielenkiintoisia puheenvuoroja. Yksi pääpuhujista on Ruotsin ev.lut. kirkon arkkipiispa Antje Jackelén. Kuva: Virpi Hyvärinen

Karjalan teologinen seura sai viime keväänä uuden puheenjohtajan, kun tehtävään valittiin Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Laura Kallatsa. Seuralla on nyt ensi kertaa nainen puheenjohtajana.

Kallatsa aikoo jatkaa seurassa vanhoja hyviä toimintatapoja ja vahvistaa entisestään seuran yhteyttä opiskelijoihin. Yhdessä tekeminen on Kallatsalle tärkeä arvo seuran toiminnassa.
– Toivon, että seura voisi olla eräänlainen ihmettelyn areena kaikille teologiasta kiinnostuneille. Keskustelukulttuuri on nykyisin monesti repivä, esiin nousee vahvoja ääripäitä. Ehkä tämä voisi olla paikka, jossa yhdessä ihmetellään, miten asiat ovat.

Seura järjestää yleisö- ja tupailtoja sekä tiedettä popularisoivia symposiumeja ajankohtaisista aiheista

Seura perustettiin vuonna 2003 Joensuussa, kun paikalliset papit halusivat akateemisen keskustelufoorumin, jossa pohtia teologisia kysymyksiä. Seura toimii Itä-Suomen yliopiston yhteydessä ja kuuluu Tieteellisten seurain valtuuskuntaan.
– Me olemme akateeminen seura, mutta itse koen tärkeänä sen, että teologiaa pyritään viemään myös akateemisen kuplan ulkopuolelle.

Yksi seuran perusarvo on ekumeenisuus, ja toiminnassa onkin mukana eri kirkkokuntien ja yhteisöjen edustajia. Seura järjestää yleisö- ja tupailtoja sekä julkaisee kirjoja tuoden esiin ennen kaikkea Itä-Suomessa tehtävää teologiaa.
– Lisäksi järjestämme joka toinen vuosi teologisen symposiumin. Niihin pyrimme saamaan puhujia ja osallistujia laajemmalta alueelta. Tiedettä popularisoivien symposiumien aiheet ovat sellaisia, että ne tuovat uutta näkökulmaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Virpi Hyvärinen


Karjalan teologisen seuran tapahtumia

  • Yleisöilta 28.10. klo 18: TT Keijo Karvonen: Julistajasta kuuntelijaksi – Irja Kilpeläinen suomalaisen sairaalasielunhoidon uudistajana (Itä-Suomen yliopiston sali AT100 ja Zoom)
  • Yleisöilta 9.12. klo 18: TT Joonas Riikonen: Häpeä ja teologinen ajattelu
  • Totuus-symposiumi 14.–15.2.2022

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.