Messy Church saapuu Joensuuhun – Iloa, luovuutta ja maukasta ruokaa toiminnallisissa illoissa

Kaikille avoimissa Messy Church -illoissa kokoonnutaan syömään, juhlimaan ja tutkimaan Raamattua luovin keinoin näytellen, leipoen, laulaen, piirtäen tai pelaten. Messy Church korvaa Noljakan sunnuntaimessun kerran kuussa syyskuun lopusta alkaen.

Joensuun seurakunnan työntekijäjoukko iloisissa tunnelmissa Noljakan kirkon edessä.

Noljakan kirkolla kokoontuu syyskuun lopulta lähtien ”sekalainen seurakunta” Messy Church -iltoihin kerran kuussa. Mukaan voi tulla kokemaan, tekemään tai vain olemaan ja kuuntelemaan. Iltoja suunniteltiin kesällä Joensuun seurakunnan työntekijöiden voimin (kuvassa vas. Heidi Väyrynen, Nonna-Omena Helojoki, Delila Myyry, Sanna Kauppinen, Noora Kähkönen, Topi Nieminen ja Elina Vitri). Kuva: Kirsi Taskinen

Hyvänmielen sekalainen seurakunta kokoontuu Noljakan kirkolla syyskuun lopusta lähtien kerran kuussa. Kolmituntiset Messy Church -illat kutsuvat kaikki mukaan juhlahetkeen viettämään aikaa yhdessä. Jokaiseen iltaan kuuluu oma teemansa, Raamatun kertomus, jonka ympärille on mietitty erilaista luovaa toimintaa.
– Musiikkia on tarjolla joka kerta ja sen lisäksi voi olla erilaisia kädentaitoja, liikunnallisia ja kehollisia juttuja, leikkejä ja pelejä, teatteria ja leivontaa. Mukaan voi tulla myös vain seuraamaan, olemaan ja juttelemaan kahvi- tai teekupin äärellä, kuvailee uudenlaista toimintaa Joensuun seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Noora Kähkönen.
Juhlahetkessä vietetään ehtoollista, soitetaan ja lauletaan, rukoillaan ja käsitellään valittua Raamatun kohtaa eri tavoin.
– Yhteinen ruokailu juhlan jälkeen kuuluu vahvasti Messy Church -iltaan. Tarjolla on hodarikioskia ja tortillabaaria.

Rento mahdollisuus tutustua kirkon toimintaan

Messy Church -iltoihin ovat tervetulleita kaikki – ikään, kansallisuuteen ja aiempaan seurakuntakokemukseen katsomatta.
– Kutsumme mukaan nuoria aikuisia, lapsiperheitä ja ikäihmisiä. Erityisesti kaikkia niitä, jotka eivät ehkä ole vielä koskaan käyneet kirkossa tai käynnistä on jo pitkä aika, Kähkönen sanoo.
Iltojen tavoitteena on tarjota uudenlainen mahdollisuus osallistua kirkon toimintaan.
– Haluamme antaa kokemuksen iloisesta, toiminnallisesta ja osallistavasta jumalanpalvelusyhteisöstä. Haluamme löytää uusia keinoja ja tapoja kertoa rakastavasta Jumalasta musiikin, kädentaitojen ja yhdessä olemisen kautta.

Uusi konsepti Suomessa

Maailmanlaajuiseksi kristittyjen yhteisöksi levinnyt Messy Church on saanut alkunsa Englannista. Sen arvoja ovat Kristuskeskeisyys, vieraanvaraisuus ja luovuus. Englanninkielinen nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna sotkuista, sekalaista kirkkoa.
– Nimen taustalla on tärkeä ajatus siitä, että tähän yhteisöön ja toimintaan kutsutaan kaikenlaiset ihmiset. He voivat olla eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia. Kristinusko voi olla heille tuttu ja rakas tai vielä lähes tuntematon asia. Nimi kuvaa myös kokoontumisten sisällön monipuolisuutta, niiden toiminnallista ja luovaa puolta, Kähkönen kertoo.
Suomessa Messy Church on vielä melko uusi konsepti. Iltoja järjestetään Turussa Martin seurakunnassa ja Helsingissä Malmin seurakunnassa.

Seurakuntalaisille vastuuta järjestelyistä

Joensuussa ideoinnin iltojen järjestämisestä aloittivat Noljakan kirkon työntekijät, ja pian ideasta tuli koko Joensuun seurakunnan yhteinen juttu.
– Koronavuoden ja kaiken eristäytymisen jälkeen halusimme lähteä kokeilemaan jotain raikasta ja uutta, Kähkönen sanoo.
Vinkkejä saatiin Turusta pastori Liisa Kuuselalta, joka on tuonut Messy Church -toiminnan Englannista Suomeen.
– Olimme työntekijäporukalla kuulleet tällaisesta toiminnasta joskus aiemmin, mutta nyt lähdimme tutustumaan siihen vielä tarkemmin ja innostuimme. Tämä tuntui sopivan erittäin hyvin juuri Noljakan kirkkoon.
Jokaisessa illassa on aina kahdesta neljään seurakunnan työntekijää paikalla.
– Aluksi me työntekijät kannamme vetovastuun, mutta tavoitteena on, että seurakuntalaiset tulevat toteuttamaan iltoja kanssamme ja ottavat tulevaisuudessa enemmän vastuuta, Kähkönen kertoo.

Kirsi Taskinen


Messy Church -illat

• Noljakan kirkolla su 26.9., 31.10., 21.11. ja 19.12. klo 16–19
• Kaikille avoimia toiminnallisia iltoja
• Illoissa näytellään, leivotaan, lauletaan, piirretään, pelataan
• Teemana Raamatun kertomukset
• Yhteinen ruokailu tärkeä osa iltaa
• Messy Church korvaa kyseisen päivän klo 12 messun

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.