Uudet tilat käyttöön Enossa

Enon seurakuntatalon rakennustyöt ovat viimeistelyvaiheessa. Tilojen odotetaan tuovan uusia tuulia ja yhteisöllisyyttä seurakuntaan ja koko kylälle.

Mies ja nainen seisovat puurakenteisen talon edessä.

Vt. kirkkoherra Markku Koistisen mieleen uusista tiloista ovat tutustumiskäynneillä jääneet etenkin valoisa sali ja ikkunanäkymä salista kirkkoon. Seurakuntayhtymän taidetyöryhmä vaikuttaa tilojen tuleviin taidehankintoihin. Kuvassa myös seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Maiju Ahlholm. Kuva: Virpi Hyvärinen

Enon uusi seurakuntatalo on valmistumassa kesäkuun loppuun mennessä. Seurakunnan työntekijät ja toiminnot muuttavat kirkon vieressä sijaitseviin uusiin tiloihin kesän aikana. Avoimien ovien päiviä vietetään 21.–22.8.2021 ja piispa Jari Jolkkonen vihkii tilat käyttöön 19.9.2021.

Puhtaat ja monikäyttöiset tilat käyttöön toiveikkain mielin

Seurakunnan työntekijät odottavat uusiin tiloihin pääsyä iloisin ja toiveikkain mielin.

– Tulevat tilat ovat terveet, mutta vähän pienemmät kuin aikaisemmin. Muutoksia on myös seurakuntamme työntekijöissä, sillä tulemme jatkossa toimimaan kahdella papilla entisen kolmen sijaan. Uutta toimintaa käynnistellään tunnustellen, kertoo Enon seurakunnan vt. kirkkoherra Markku Koistinen.

Puurakenteisen seurakuntatalon kerrosala on 648 neliötä. Talosta löytyvät niin kerho- ja neuvottelutilat kuin tilat lasten ja nuorten toimintaan, väliseinällä kahteen osaan jaettavissa oleva seurakuntasali, toimistotilat työntekijöille sekä uusi, nykyaikainen keittiö.

– Piha-alue liittyy kirkkopihaan ja samalla kirkon ja seurakuntatalon pysäköintipaikat yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi. Piha-alueelle tulee aidattu leikkipaikka, kertoo hankkeen suunnittelua ohjannut seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jussi Nevalainen.

Suunnittelussa kuultu seurakunnan toiveita ja mietitty ympäristövaikutuksia

Työntekijöiden kanssa on pidetty hankkeen aikana suunnittelupalavereita, joissa on voinut tuoda esille toiveitaan. Toiveita kalustuksesta on kysytty myös seurakuntalaisilta. Lasten ja nuorten toiveista ovat toteutumassa ainakin kerhotilan kiipeilyseinä, biljardi- ja pingispöytä sekä iso, mukava sohva.

Taloa suunniteltaessa kiinnitettiin huomiota myös ympäristövaikutuksiin. Talon katolle on asennettu aurinkopaneeleita, joiden teho on noin 22 kW. Tällä saadaan aikaan merkittäviä säästöjä rakennuksen energiakustannuksissa.

– Järjestelmän myötä kiinteistön laskennallinen hiilidioksidipäästöjen vähennys on 3036 kg hiilidioksidia vuodessa. Tiloihin tulee nykyaikaiset, laadukkaat led-valaisimet, jotka ovat energiatehokkaita. Valaisimet ovat käytännössä huoltovapaita ja niiden elinajanodote on pitkä, kertoo Nevalainen.

Seurakunta on tärkeä paikallisidentiteetin rakentaja

Jos työntekijät iloitsevat uusista tiloista, tärkeät ja odotetut ne ovat ennen kaikkea seurakuntalaisille. Enon seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Maiju Ahlholmin mukaan uusi seurakuntatalo on enolaisille erityisen tärkeä jo paikallisidentiteetin kannalta.

– Seurakunta on entisen Enon kunnan asukkaille tärkeä yhdistävä tekijä. Kun meillä ei ole enää kuntaa, seurakunta on se, mikä meillä vielä on. Se on sellainen, mihin me kuulutaan.

Ahlholm iloitsee myös siitä, että uudet tilat mahdollistavat aivan uuden, virkistävän aloituksen yhteiselle seurakunnalliselle toiminnalle.

– On tärkeää kuulla seurakuntalaisten toiveita. Meillä on nyt hyvät mahdollisuudet tarjota monenlaista toimintaa kaikenikäisille. Myös yhteistyö eri toimijoiden välillä on Enossa mieluisaa ja luontevaa.

Uusi rakennus vastaa nykyisiä tarpeita, vanhan korjaus olisi tullut lähes yhtä kalliiksi

Enoon päädyttiin rakentamaan uusi seurakuntatalo, kun vanhan seurakuntatalon sisäilmaongelmien korjaamisen arvioitiin tulevan lähes yhtä kalliiksi kuin uuden, nykyaikaisen ja nykyisiin tarpeisiin paremmin soveltuvan seurakuntatalon rakentamisen.

Joensuun seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi seurakuntatalon hankesuunnitelman 4.12.2018 sekä rakennussuunnitelmat ja kustannusarvion 22.10.2019. Rakentaminen aloitettiin kesäkuussa 2020. Rakennuksen pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Ilkka Kärnä Arcadia Oy:stä.

Virpi Hyvärinen

 


Avoimien ovien päivät
Enon seurakuntatalolla

  • La 21.8. klo 12–15 vapaamuotoista tutustumista taloon, musiikkia, ohjelmaa lapsille, kahvit, makkaraa. Klo 18–22 nuorten ilta.
  • Su 22.8. klo 10 messu kirkossa, minkä jälkeen kirkkokahvit, ohjelmaa ja tiloihin tutustumista seurakuntatalolla.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.