Apuristi yhdistää avun tarvitsijat ja vapaaehtoiset

Sinipaitainen poika haravoi nurmikkoa ja katsoo hymyillen kameraa.

Joensuulainen Roni Heiskanen on valmis tarttumaan vaikka haravaan ja auttamaan pihatöissä seurakuntien maksuttoman Apuristi-toiminnan kautta. Kuva: Kirsi Taskinen

Joensuun seurakuntien uusi Apuristi-toiminta on maksutonta vapaaehtoistoimintaa, jolla autetaan kotiasioissa apua tarvitsevia. Apu voi olla esimerkiksi digiapua, pihatöitä tai pieniä korjaustehtäviä, joiden suorittamiseen ei vaadita ammattitaitoa.

Apuristin tehtävä on tuoda yhteen avun tarvitsijat ja vapaaehtoiset auttajat. Idean takana ovat seurakuntien diakoniatyöntekijät.

– Meille tulee toisinaan kyselyjä käytännön avusta. Ja toisaalta meille on ilmoittautunut henkilöitä, jotka haluavat auttaa ja etsivät itselleen ryhmää, johon kuulua. Nämä asiat yhdistettynä synnyttivät Apuristi-toiminnan, kertoo Pielisensuun seurakunnan diakoni Katja Nuuhkarinen.

Apuristi-toiminnasta voi pyytää apua, jos omasta lähipiiristä ei löydy tehtävälle tekijää, eivätkä omat taidot tai jaksaminen riitä. Tehtävien tulee olla kertaluontoisia.

Kuka tahansa voi tulla mukaan

Palvelua aloitetaan Joensuun, Rantakylän, Pielisensuun, Vaara-Karjalan ja Pyhäselän alueella sitä mukaa, kun vapaaehtoisia ilmoittautuu toimintaan.

Vapaaehtoiseksi voi hakea kuka tahansa, jolla on mahdollisuus auttaa muita.

– Monenlaiset taidot ja lahjat ovat tervetulleita. Vapaaehtoinen voi itse määritellä, millaisissa tehtävissä hän haluaa olla mukana auttamassa ja miten usein hän haluaa ottaa tehtäviä vastaan, Nuuhkarinen kertoo.

Kun tehtäviä tulee, seurakunnan työntekijät välittävät vapaaehtoisia kohteisiin, joissa apua kaivataan.

Auttaminen tuo hyvän mielen

Yksi vapaaehtoisista on Roni Heiskanen, joka on valmistautunut auttamaan muun muassa pihatöissä, kotitöissä ja laitteiden parissa.

Heiskanen ei ole aiemmin toiminut varsinaisena vapaaehtoisena, mutta on esimerkiksi kerännyt roskia luonnosta omin päin. Vapaaehtoistyö on hänelle luonteva tapa toimia.

Minua viehättää ajatus siitä, että voin auttaa avun tarpeessa olevia silloin kun itse pystyn, olettaen että hätä ei ole akuutti.

Heiskaselle ja muille ”apuristeille” järjestetään vuoden aikana muutamia yhteistapaamisia. Diakoni Katja Nuuhkarinen lupaa, että toimintaa kehitetään rennolla otteella vapaaehtoisten ja autettavien toiveet huomioiden.

– Me diakoniatyöntekijät voimme taata hyvän mielen palkaksi kaikille toimintaan osallistuville!

Kirsi Taskinen

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Apuristi-toimintaan: vapaaehtoistyo.fi / Katja Nuuhkarinen, p. 050 550 8335.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.