5xmielessä: Oma tyyli tuunaamalla

Joensuulainen Topias Pekkanen, 15, tuntee oman tyylinsä. Oman näköiset vaatteet syntyvät tuunaamalla esimerkiksi nettikirpputoreilta löydettyjä farkkuja ja huppareita.

Nuori poika istuu ompelukoneen ääressä ompelemassa farkkukankaista vaatetta, taustalla paljon kankaita ja farkkuja.

”Kaikkia kankaita voi tuunata, mutta työstän eniten farkkukangasta. Vaatteisiin voi esimerkiksi lisätä kangaspaloja tai tehdä reikiä, jotta niistä tulee oman näköiset”, kertoo joensuulainen Topias Pekkanen. Kuva: Esa Huusari

1 TYYLI. Olen aina ollut kiinnostunut muodista. Omassa tyylissäni tykkään yhdistellä erilaisia vaatteita. Esimerkiksi merkkivaatteita ja vähän kalliimpia kenkiä voi hyvin pitää yhdessä kirpparivaatteiden kanssa. Itselle tulee hyvä mieli, kun näkee itsensä uusissa ja hienoissa vaatteissa. Se on harrastukseni.

2 TUUNAUS. Vaatteiden tuunauksessa parasta on se, kun kaikista vaatteista voi tehdä oman näköisiä. Kaupasta en aina löydä sellaisia vaatteita, joita haluaisin. Saan ideoita tuunaukseen siitä, kun näen jossain hienoja vaatteita. Aloin tuunata vaatteita enemmän noin vuosi sitten. Silloin siirryttiin etäkouluun ja aikaa oli käytössä enemmän kuin aiemmin. Kaikkia kankaita voi tuunata, mutta työstän eniten farkkukangasta. Värjäyksessä käytän klooria ja pesukoneeseen laitettavia värinappeja. Batik-tekniikalla saa hienoja kuvioita.

3 OMPELUKONE. Käytän vaatteiden tuunaamiseen pääasiassa ompelukonetta. Lisäksi tarvitaan tietysti sakset ja lankaa. Aiemmin lainasin mummoni ompelukonetta, mutta nyt minulla on aika uusi oma Singer-ompelukone. Ompelukoneella käsittelen enimmäkseen farkkuja, huppareita ja t-paitoja. Lyhennän liian pitkät farkut ja saatan myös leventää niitä, jotta farkuista tulee siistimmän näköiset ja saan aikaan erilaisia malleja. Välillä lisään vaatteisiin yksityiskohtia tai teen niihin reikiä.

4 NETTIKIRPPUTORIT. Ostan vaatteita enimmäkseen nettikirpputoreilta. Ne ovat yhteisöjä, joissa vaatteista kiinnostuneet ihmiset tapaavat. Monet myyvät nettikirpputoreilla vanhoja vaatteitaan. Itsekin myyn ylimääräisiä vaatteita sitä kautta samalla kun etsin uusia. Uusina vaatteina ostan nuorten suomalaisten suunnittelijoiden tuotteita.

5 KAVERIT. Tyyli yhdistää ihmisiä. Omassa kaveripiirissäni todella monet ovat kiinnostuneita vaatteista ja osa heistä myös tuunaa niitä. On aina kiva löytää ihmisiä, jotka pitävät samoista asioista. Käymme yhdessä kirpputoreilla. Vaihdamme, lainaamme ja myymme vaatteita toisillemme.

Kirsi Taskinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.