5xmielessä: Poliisina pyörän selässä

Joensuun poliisiaseman kenttävalvontaryhmässä työskentelevä ylikonstaapeli Tomi Lautanen on huomannut, että ihmiset lähestyvät polkupyöräpoliisia huomattavasti helpommin kuin autossa istuvaa virkaveljeä tai -siskoa.

Polkupyöräpoliisi seisoo pyörän kanssa Joensuun torilavan edessä.

Ylikonstaapeli Tomi Lautasen mukaan Joensuun keskustassa on merkitty selkeästi liikennemerkein se, missä pyöräilyväylät kulkevat. Kävelykadulla saa ajaa, kunhan ottaa huomioon jalankulkijat. Kuva: Virpi Hyvärinen

1. ALKU. Polkupyöräpoliisien toiminta pyörähti Joensuussa käyntiin tämän vuoden alusta. Joensuun kaupunki on käynnistänyt hankkeen, jolla pyritään kehittämään kevyen liikenteen toimivuutta. On luonnollista, että myös poliisi osallistuu siihen. Poliisille hankittiin sähköpolkupyörät, ja tehtävä kohdennettiin kenttävalvontaryhmän hoidettavaksi. Toiminnasta on tarkoitus tulla pysyvää.

2. PERSPEKTIIVI. Omalle kohdalleni polkupyörävuoro on osunut nyt muutamia kertoja. Pyörän selästä katsottuna liikenne näyttää poliisin silmin hyvinkin erilaiselta. Pyörällä liikkuminen asettaa meidät polkupyöräilijän ja kävelijän asemaan, jolloin meidän on helpompi havainnoida ja ymmärtää heitä. Ihmiset myös tulevat todella matalalla kynnyksellä juttelemaan kanssamme. Se on oikein mukavaa.

3. TEHTÄVÄT. Tehtävämme on valvoa ja opastaa kevyttä liikennettä.  Samalla pystymme hoitamaan tavallisia hälytystehtäviä ruutukaavan alueella. Monesti saatamme olla jopa nopeammin paikalla kuin autolla – pääsemme pienempiin paikkoihin näppärästi. Valvomme myös yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Kesän aikana se on konkretisoitunut esimerkiksi päihtyneiden ohjaamiseen sekä häiriö-käyttäytymiseen puuttumiseen ostoskeskuksissa.

4. KOMPASTUSKIVET. Kesän aikana olemme huomanneet, että moni ei tosiasiassa tiedä, mitkä säännöt koskevat pyöräilijää, ja missä kulkevat polkupyörille osoitetut väylät. Väylät on kyllä erittäin selkeästi merkitty isoilla liikennemerkeillä joka suunnasta, mutta ihmiset ajavat vanhasta tottumuksesta reiteillä, joilla ei saisi ajaa. Tämä on ollut eniten opastusta kaipaava asia kesän aikana, ja joskus olemme joutuneet puuttumaan asiaan jopa sakkotoimin.

5. NYRKKISÄÄNNÖT.  Perusohjeet Joensuun keskustassa pyöräileville ovat nämä: Ottakaa huomioon kävelijät ja apuvälineliikkujat. Käykää tarkistamassa oma vakioreitti, katsokaa, missä saa ajaa ja missä ei. Käyttäkää kypärää, heijastimia ja valoja – uusi tieliikennelaki edellyttää paitsi etuvalon, myös punaisen takavalon käyttöä pimeällä.

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.