Geokätköretki avattu Joensuun hautausmaalle

Patsas, jossa kolme vakavaa ihmishahmoa, kaksi kuvaajaa kohti katsovaa naista ja yksi selkä kuvaajaan päin seisova mies.

Yksi Joensuun hautausmaan sota-ajan muistomerkeistä on sankarimuistomerkki ”Ikuisuutta kohti”, joka on omistettu Talvi- ja Jatkosodan sankarivainajien muistolle. Kuva: Kirkkotien arkisto.

Joensuun hautausmaalla on avattu sotamuistomerkkeihin keskittyvä viisikohteinen Adventure Lab -kävelyretki. Kävelyretkessä on kyse geokätköilystä, joka poikkeaa tavallisesta kätköilystä siten, että kohteissa ei ole fyysisiä kätköpurkkeja. Sen sijaan kohteissa vastataan Adventure Lab -puhelinsovelluksessa esitettyyn kysymykseen kohteesta, jonka jälkeen matkaa voidaan jatkaa seuraavaan kohteeseen.

Kävelyretken hautausmaan kohteisiin on rakentanut joensuulainen fyysikko, geokätköilyn harrastaja Antti Oksman.
– Amerikkalainen yritys Groundspeak, joka on Adventure Lab –sovelluksen ja geokätköilysivusto http://www.geocaching.com takana, pyysi minua tekemään alueelle jonkin Adventure Lab -kävelyretken. En tiedä, miksi minut on valittu tekijäksi – todennäköisesti he ovat nähneet käyttäjäprofiilistani, että olen harrastunut asiaa aktiivisesti viime vuosina, kertoo Oksman.
– Vastaavia pyyntöjä on Suomessa tullut alan harrastajille tämän kevään aikana muutamia kymmeniä. Kyse on varmastikin uuden sovelluksen sisäänajosta, jota toteutetaan tällä tavalla yhteistyössä harrastajien kanssa, hän pohdiskelee.

Ensimmäinen vastaaba Adventure Lab -retki rakennettiin Oksmanin tietojen mukaan Joensuussa vajaa vuosi sitten Joensuun torille, ja toinen Mehtimäelle. Kävelyretken kokoaminen nyt nimenomaan Joensuun hautausmaalle oli Oksmanin oma idea.
– Olen kiinnostunut sotahistoriasta, ja ajattelin, että hautausmaan sotamuistomerkkien yhteyteen tällainen olisi mahdollista rakentaa, hän kertoo.
– Muistomerkit ovat monia kiinnostavia kohteita. Hautausmaalla ei ole suotavaa tehdä normaalia kätköilyä, jossa käytetään fyysisiä kätköpurkkeja. Ajattelin, että Adventure Lab –kävelyretki soveltuisikin hyvin hautausmaalle, Oksman toteaa.

Oksmanin mukaan kävelyretken olemassa olo voi tuoda hautausmaalle jonkin verran lisää kävijöitä, mutta toteaa samalla, että retken suorittaminen ei vaadi kiirehtimistä, vaan sen voi suorittaa rauhallisesti.
– Suurin osa geokätköilijöistä on aikuisia, joten on oletettavaa, että he osaavat käyttäytyä hautausmaa-alueella. Geokätköi-lystä kiinnostuneen kannattaa ottaa selvää kätköilyn periaatteista ennen aloittamista, sanoo Oksman.

Joensuun seurakuntayhtymän puolelta asia on otettu myönteisesti vastaan. Oksman kysyi retkelle lupaa hautaustoimen päällikkö Virpi Kiviniemeltä, joka näytti kävelyretkelle vihreää valoa.
– Tämähän on hieno juttu, että ihmiset tulevat kävelemään ja nauttimaan meidän kauniista hautausmaastamme ja muistomerkeistä. Meiltä tämä ei vaadi mitään, toteaa Kiviniemi.

Adventure Lab -sovelluksen perusversion voi ladata mobiililaitteeseen maksuttomasti Play Kaupasta. Sovellus käyttää hyväkseen GPS-paikannusta, ja antaa vastata kysymyksiin vain sallitun etäisyyden sisällä kohteen lähellä. Käyttäminen vaatii lisäksi geokätköilytunnukset, jotka voi luoda http://www.geocaching. com -sivustolla.

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.