Yö yhdessä pelaten – Holylanit jo 10. kerran Joensuussa

Joensuun seurakuntakeskuksella järjestettiin Holylanit eli yön oli kestävä pelitapahtuma ystävänpäivänä.

Kaksi poikaa pelaa keskittyneesti tietokoneella.

Kuvateksti: Jesse Temisevä (vas.) ja Aatu Pussinen keskittyivät tiiviisti peliin turnauksen aikana. Kokeneiden pelaajien ei tarvinnut edes katsoa näppäimistöä, koska sormet löysivät tottuneesti oikeille näppäimille. Kuva: Sari Jormanainen

Joensuun seurakuntakeskuksen salissa on pimeää, vain tietokoneiden näytöt tuovat valoa. Paikalla olevien liki 20 nuoren ja muutaman aikuisen ilmeet ovat keskittyneitä. Sieltä täältä kuuluu iloisia kiljahduksia ja toisinaan harmistuneita huokauksia. Käynnissä on tietokonepeliturnaus.

Joensuun seurakuntayhtymä järjesti 14.-15.2.2020 järjestyksessään 10. Holylanit. Lanit tarkoittaa lähiverkkotapahtumaa tai verkkopelitapahtumaa. Käytännössä kyse on tapahtumasta, jossa useat ihmiset kokoontuvat pelaamaan tietokonepelejä yhdessä. Koska järjestäjänä on seurakuntayhtymä, on Holylanit tapahtumalle luonteva nimi.

– Tapahtuma alkaa alkuhartaudella. Holylaneilla ajatuksena on, että olemme ystävällisiä toisille eli lähimmäisen rakkauden näkökulmasta tsempataan ja kannustetaan toisiamme, Joensuun seurakunnan nuoristyönohjaaja Delila Myyry kertoo.

Tavoitteena valvoa koko yö

Helmikuun Holylaneille osallistui 19 nuorta. Tällä kertaa kaikki nuoret olivat poikia. 15-vuotias Jesse Temisevä osallistui ensimmäistä kertaa pelitapahtumaan.

– Kavereiden kanssa tuli idea, että tullaan tänne vähän pelailemaan. Odotan mukavaa iltaa ja yötä. Suunnitelmissa on pysyä koko yö hereillä, mutta katsotaan, pystynkö siihen.

– Kyllä ajatus on valvoa koko yö. Parasta tapahtumassa on se, että pystyy pelaamaan yhdessä ja näkee kavereita, toista kertaa Holylaneilla  oleva 15-vuotias  Aatu  Pussinen  sanoo.

Koko yön valvomisen pojat uskoivat onnistuvan kavereiden ja hyvien eväiden avulla.  Paikalla olevat työntekijät pitivät myös huolen siitä, että koko yötä ei istuta koneen ruutua tuijottaen.

– Pidämme yökisan eli menemme kirkkosaliin leikkimään ja pelailemaan. Lisäksi iltahartaus pidetään eri tilasta, jotta koneiden äärestä tulee noustua pois, Myyry kertoo.

Illan ensimmäinen peliturnaus  päättyy  raikuviin aplodeihin. Temisevä ja Pussinen nappasivat turnauksen kaksi ensimmäistä sijaa. Voittajien on luonnollisesti helppo hymyillä, mutta tapahtuman ilmapiiri saa kiitosta myös muilta.

–  Täällä on aivan mahtava ilmapiiri. Täällä ei dissata toisia, toteavat useammat kauppaan evästä ostamaan menossa olevat pojat.

Peli nuorten toiveiden mukaan

Nuoret ovat itse saaneet toivoa tapahtumassa pelattavia pelejä. Räiskintäpelit ovat selvästi toivotuimpia ja suosituimpia pelejä nuorten keskuudessa. Tämän kautta turnauspeliksikin valikoitui räiskintäpeliksi luonnehdittava CS:GO.

– CS:GO on se, mitä pääasiassa toivotaan. Peli on ilmainen ja ikäraja sopii tapahtumaan, koska sitä saa pelata aikuisen seurassa 13 vuotta täyttäneet. Pelikasvatus on myös yksi osa tapahtumaa, Myyry sanoo.

Myyryn mukaan Holylan-tapahtuman  idea on mennä sinne, missä nuoretkin ovat. Pelaaminen on nuorille tärkeää.

– Luulen, että tapahtuman suosio perustuu siihen, että olemme tässä ajassa kiinni. Tämä on kivaa yhdessäoloa ja vanhemmat voivat luottaa siihen, että täällä pelataan turvallisten aikuisten kanssa.

Seuraavat Holylanit on jo tiedossa. Ne järjestetään vappuna eli 1.-2.5.2020. Miten nuorten yö sitten meni?

–   Ei tullut nukuttua ollenkaan. Tämä oli mahtava kokemus, tulen uudestaan, toteaa Temisevä aamupäivällä.

– En nukkunut. Hyvä kokemus oli ja hauskaa oli, Aatu Pussinen sanoo.

Sari Jormanainen

* Lisätietoa tulevasta  Holylan-tapahtumsta  löytyy osoitteesta janoa.fi/holylan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.