5 x mielessä: Kolme kertaa joulusaunassa

Kiihtelysvaaralaisen Seppo Siltovuoren jouluperinteisiin kuuluu kolme saunaa kolmen päivän aikana. Jouluaaton aattona Siltovuoren perhe kylpee omassa lammen rannalla sijaitsevassa savusaunassaan, joka on alun perin ollut asumissaunana Tohmajärvellä.

Seppo Siltavuori seisoo hymyilemässä savusaunan ovella vihta kädessä.

Savusauna kuuluu Seppo Siltovuoren jouluperinteisiin. Jouluaaton aattona savusaunassa kylvetään perheen kanssa useamman tunnin ajan välillä avannossa käyden. Kuva: Sari Jormanainen.

1. JOULUSAUNAT. Jouluaaton aaton perinteenä meillä on, että lämmitämme rannassa olevan savusaunan ja kylvemme siellä perheen kanssa. Jouluaattona menemme Kaija-vaimon kotiin Tuupovaaraan. Siellä on käyty haudoilla ja aattohartaudessa kirkossa ja sen jälkeen on saunottu. Joulupäivänä on keräännytty sisarporukalla minun kotipaikalleni Mäntyharjuun. Sielläkin on ikivanha savusauna, jossa porukalla kylvetään. Meillä jouluun kuuluu siis kolme saunaa kolmessa päivässä. Pitäisi olla puhtaita poikia!

2. LÄMMITYS. Savusaunassa saunominen ei ole mikään ta vallinen saunailta, vaan se on enemmän jo rituaali. Saunan lämmitys alkaa siitä, että menee rantaan, tekee avannon ja kantaa vedet. Sitten sytytellään valkiat. Saunaa lämmitellään kolmisen tuntia. Välillä voi käydä vaikka hiihtämässä. Lämmittämisen jälkeen saunan on hyvä antaa seestyä kaksi tuntia, että häkä lähtee pois ja lämpö tasaantuu. Sitten alkaa kylpeminen, joka kestää pari-kolme tuntia. Sen jaksaa, kun käy välillä avannossa. Uunimakkarat paistuvat samalla kiukaalla. Sen jälkeen päivä on pulkassa ja voi lähteä joulupukkia odottamaan.

3. TUNNELMA. Jotta saunominen olisi kaikkein miellyttävintä, se pitää tapahtua illanhärässä lyhtyjen valossa. Kun lapset olivat pieniä, otimme lyhdyt käteen ja vedimme lapset pulkalla jään yli saunalle. Vielä kovemmalla vauhdilla tulimme takaisin, ettei vilu ehtinyt tulla. Mutta kyllä naisväellä tukka oli jäässä, kun sieltä takaisin tultiin. Lyhdyt loistaen mentiin. Kun sauna on vähän tuolla erillään, niin se matka on ihan kuin poistuma tästä arkipäivästä toiseen maailmaan, saunamaailmaan.

4. YHDESSÄ. En ole vielä kertaakaan lämmittänyt savusaunaa niin, että yksin olisin kylpenyt. Kyllä sitä aina porukassa kylvetään. Jos on sukulaisia käymässä, niin he haluavat, että lämmitetään savusauna. Siitä saa juhlan, kun lämmittää savusaunan.

5. MUUTOS. Olen miettinyt, että joulun tavat saattavat muuttua. Lapset alkavat olla sen verran isoja, että heillä ei ole enää joulu ihan samanlainen, vaan pukki ja lahjahommat ovat jäämässä. Joulu voisikin olla ihan hyvä niin, että olisi vain savusauna ja kiuasmakkarat. Ei tarvitsisi ruokienkaan kanssa hösöttää. Ei sitä joulua ilman saunaa kuitenkaan osaa ajatella.

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.