Enon uuden seurakuntatalon suunnitelmat ja kustannusarvio hyväksytty – Tilat suunniteltu toimintaa ajatellen

Enon seurakunta on toiminut vuoden verran väistötiloissa seurakuntatalon huonon sisäilman vuoksi. Suunnitelmien mukaan uuden seurakuntatalon rakentaminen käynnistyy ensi keväänä.

Enon kirkon seutua.

Uusi seurakuntatalo rakennetaan Enon kirkon viereen. Kuvan vasemmassa laidassa, kirkon parkkipaikan takana näkyvä, tyhjillään oleva rakennus puretaan. Kuva: Sari Jormanainen.

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi Enoon rakennettavan uuden seurakuntatalon rakennussuunnitelmat ja kustannusarvion kokouksessaan 22.10.2019. Uusi seurakuntatalo rakennetaan Enon kirkon viereiselle tontille. Kirkon läheisyys huomioitiin myös seurakuntatalon arkkitehtuurissa.

– Rakennus on muodoltaan yksinkertainen ja alisteinen hahmoltaan suojellun kirkon läheisyydessä. Siinä on lähes suorakaiteen muotoinen pohja ja harjakatto, jonka harja kuitenkin nousee suuriin salitiloihin ja vanhaan kirkkoon päin. Rakennusmateriaali on pääasiallisesti puu, arkkitehti Ilkka Kärnä ARKPII arkkitehtitoimistosta kuvailee tulevaa seurakuntataloa.

Seurakuntatalon siirtyminen tien toiselle puolelle herätti alkuun myös epäilyksiä. Uudessa sijainnissa on kuitenkin monta toiminnan kannalta hyvää puolta.

– Suhtauduin sijaintiin alkuun varautuneesti, olimmehan jo suunnitelleet ja valmistelleetkin seurakunnan puistoa, jossa olisi myös hyvät ulkotilat ja vaikkapa hedel-mäpuutarha. Kirkon viereiselle tontille oli kuitenkin paljon hyviä perusteluja. Saamme uuden talon salin isoista ikkunoista näkymän kirkkoon. Tärkeää on myös turvallisuus lapsien liikkumista ajatellen. Lisäksi uusi rakennuspaikka on maastoprofiililtaan entistä paikkaa parempi, Enon seurakunnan kirkkoherra Armi Rautavuori pohtii uuden sijainnin hyviä puolia.

Monitoimitilat avaavat mahdollisuuksia uudenlaiseen ja yhteisölliseen toimintaan

 

Havainnekuva Enon tulevasta seurakuntatalosta

Seurakuntatalon salin suurista ikkunoista on jatkossa näkymä kirkolle. Havainnekuva: ArkPii Arkkitehtitoimisto

Suunnitelmien mukaan Enon seurakuntatalosta tulee yksikerroksinen rakennus, jossa toimintaan käytettäviä tiloja on noin 450 neliömetriä.

– Lähtökohtana on ollut suunnitella seurakuntatalo, jonka jokainen seurakunnan jäsen tuntisi omakseen ja kotoisaksi paikaksi, jossa voi kokoontua, pitää erilaisia juhlatilaisuuksia, harrastaa ja asioida. Pyrkimys suunnittelussa on viihtyisiin tiloihin, joissa ei ole virastomaista tunnelmaa, toisaalta rakennus on sakraalirakennus, jolloin varsinkin kokoontumistilat on pyritty tekemään tämä tehtävä huomioiden, Kärnä sanoo.

Uusi seurakuntatalo on pinta-alaltaan aiempaa pienempi, toisaalta tilojen tarvekin muuttunut vuosien saatossa.

– Tilat ovat tarkoin mitoitetut työhuoneita ja toimintaa ajatellen. Yhteiset tilat ovat mo-nitoimitiloja ja yhdessä seurakuntalaisten kanssa voimme rakentaa uuteen paikkaan viihtyisän yhteisöllisen olohuoneen, jossa on myös mahdollisuus järjestää aivan uudenlaista toimintaa, Rautavuori iloitsee.

Uudet tilat mahdollistavat monipuolisen toiminnan

Uuden rakennuksen kustannusarvio on noin 2,6 miljoonaa euroa. Seurakuntatalon rakentaminen on tarkoitus aloittaa toukokuussa 2020. Alustavan arvion mukaan rakentaminen kestää vuoden.

– Työyhteisön ehdoton enemmistö iloitsee uusista tiloista, samoin monet yhteistyötahomme. Enossa ei ole kooltaan isoja tiloja seurakuntalaisille juhlien järjestämiseen esim. muistotilaisuuksia ajatellen. Uusissa tiloissa musikaali- ja kirkkonäytelmien tekeminen tulee mahdolliseksi aivan uudella tavalla. Se antaa lisää mahdollisuuksia evankeliumin sanoman tuomista ihmisten keskelle moniäänisesti ja tämän päivän mielellä ja kielellä. Lasten- ja nuorten toimitilat sisällä ja ulkona ovat hyvät. Toivon sen entisestään innostavan lapsiperheiden osallistumista seurakunnan toimintaan, Rautavuori pohtii.

Tällä hetkellä Enon seurakunta toimii väliaikaistiloissa vanhalla kunnantalolla. Väistötilat ovat vaatineet sopeutumista sekä työntekijöiltä että seurakuntalaisilta.

– Toimintamme on kärsinyt väistötiloissa olemisesta. Paljon toimintaa on siirretty Hyvänmielen tuvan tiloihin, mutta tila käy pieneksi ja siksi voimme tehdä vain perustehtävän kannalta tärkeimmät työt. Sopu on kuitenkin antanut sijaa siellä ja myös väistötiloissa entisellä kunnantalolla.

– Minulta on kysytty paljon, milloin uusi seurakuntatalo saadaan. Kiitollisena ja iloisena olemme seuranneet rakennusprojektin nopeaa edistymistä, Rautavuori sanoo.

Vanha seurakuntatalo puretaan keväällä 2020

Vuodesta 2018 lähtien sisäilmaongelmien vuoksi suljettuna olleelle vanhalle seurakuntatalolle ei ole löytynyt jatkokäyttöä. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan vanhan seurakuntatalon purkamisesta alueen yleisilmeen ja viihtyisyyden vuoksi. Vanha seurakuntatalo puretaan kevään 2020 aikana. Urakan kustannusarvio on noin 130 000 euroa.

– Hyviä muistoja on kertynyt purettavasta seurakuntatalosta. Erityisesti pidin sen avarasta, kauniista salista. Toisaalta niin monet meistä, jotka siellä paljon työskentelimme, kärsimme huonosta sisäilmasta. Siksi päällimmäisenä on helpotus siitä, että olemme saamassa uudet ja puhtaat tilat, Rautavuori toteaa.

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.