Kuurnankadulla avataan moottoripaja – luvassa yhdessäoloa ja moottorien rassausta

Joensuun seurakuntayhtymä käynnistää nuorten moottoripajatoiminnan lokakuun alussa.

Moottoripajaan tutustumassa käynyt Leo Kirves, pajan vapaaehtoinen ohjaaja Timo Sund ja erityisnuorisotyönohjaaja seisovat Timo Sundin moottoripyörän ympärillä.

Pajaan tutustumassa käynyt Leo Kirves (vas.) tutustui erityisnuorisotyönohjaaja Matti Nevalaisen (oik.) kanssa Timo Sundin moottoripyörään. Kuva: Sari Jormanainen

Osoitteessa Kuurnankatu 40 sijaitsee halli, jota on viimeisten viikkojen aikana muutettu moottoripajaksi. Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä käynnistää hallissa moottoripajatoiminnan torstaina lokakuun 3. päivänä.

Moottoripajatoiminnan ideana on, että nuori voi tulla pajalle laittamaan ja korjaamaan ohjatusti omaa moottoroitua kulkupeliään. Pajalla on aina paikalla osaavaa ohjausta sekä nuorisotyöntekijöitä juttelemassa.
– Tarkoituksena on tarjota nuorille mahdollisuus löytää mielekäs harrastus moottorien parissa ja löytää uusia tapoja viettää vapaa-aikaa. Lisäksi pajalla on mahdollisuus kohdata aikuisia, joiden kanssa voi miettiä omaa elämää ja tavoitteita elämässä, Joensuun seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönohjaaja Matti Nevalainen kertoo.

Periaatteina päihteettömyys, maksuttomuus ja turvallisuus

Kuurnankadun moottoripaja toimii valtakunnallisen moottoripajatoiminnan periaattein. Periaatteisiin kuuluu muun muassa, että toiminta on matalan kynnyksen kohtaamista, päihteetöntä ja turvallista. Toiminta on nuorille maksutonta. Moottoripajassa kiinnitetään erityistä huomiota myös liikennekasvatukseen.
– Kaiken tekemisen taustalla pitää olla se, että kulkupeli on laillinen. Haluamme opastaa vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen. Itse ainakin tykkään siitä, että pysyn hengissä liikenteessä, naurahtaa moottoripajassa vapaaehtoisena oleva Timo Sund, joka on moottoripyöräkerho Gospel Ridersin Pohjois-Karjalan aluevastaava.

Moottoripajatoiminta on suunnattu 15–25-vuotiaille nuorille. Joensuussa toimintaa on kerran viikossa torstai-iltaisin klo 16–20. Toiminta sai viime viikolla tarpeellisen lahjoituksen, kun neljä auto- ja mopoalan toimijaa (Harrasteosa, Fixus, Koivunen Oy ja Kaha) lahjoittivat n. 2 000 euron edestä työkaluja ja muita tuotteita pajan käyttöön.
– Lahjoitus oli todella tarpeellinen ja tulee varmasti käyttöön. Seuraavaksi etsinnässä meillä on auto ja mopo, joita voisimme pajalla yhdessä laittaa, Nevalainen sanoo.

”Siitä tulisi varmasti hyvä fiilis, jos osaisi itse korjata ja laittaa mopoa”

Moottoripajalla pidettiin viime viikolla tutustumisilta, jossa kävi sekä nuoria että vanhempia. Yhteistä kävijöille oli se, että vapaa-ajalle haluttiin mielekästä tekemistä. Sekä paikalla olleen vanhemmat että nuoret korostivat myös sitä, että toiminnan kautta haluttiin löytää kavereita ja yhteistä tekemistä.
– Minulla on mopo ja haluaisin oppia sitä itse kunnostamaan. Minulla ei ole vielä kovin paljon kokemusta mopojen laittamisesta. Siitä tulisi varmasti hyvä fiilis, jos osaisi itse korjata ja laittaa mopoa, 15-vuotias Leo Kirves pohtii.

Moottoripajan tutustumisillassa kävi myös ensimmäistä vuotta autoalalla opiskeleva Janne Saarinen. Saarisen arvelee, että hänellä voisi olla joitakin vinkkejä mopon laittamiseen.
– Innostuin heti kun kuulin tästä toiminnasta kaverilta. On tosi hyvä, että tulee paikka, jossa mopoja voi laittaa sisätiloissa. Olen tehnyt mopojen kanssa monenlaisia töitä, joten varmasti pystyn myös muita auttamaan, Saarinen sanoo.

Sari Jormanainen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.